Genel Sekreterliğin Başbakanlığa bildirdiği listenin ilk sırasında ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması var. Buna göre, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kalkması için sadece 301. maddeyi değiştirmek yetmiyor. TCK'nın 216, 277, 285, 288, 305 ve 318. maddeleri de değişmeli.
Hükümet kapatma dâvâsının ardından AB’yi yeniden gündemine aldı. AB Genel Sekreterliği, Başbakanlığa ‘’acil çıkartılması gereken yasalar’’ı bildirdi. Listede ilk sırada ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması var.
Cnntürk’ün haberine göre, 301’inci madde dışında Türk Ceza Kanunu’nun 6 maddesinde daha değişiklik isteniyor. AB’nin dikkat çeken bir başka beklentisi ise yolsuzlukla mücadele stratejisinin oluşturulması. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önce Türklüğe hakarete verilen cezayı düzenleyen 301’inci madde değişeceğini açıkladı. Sonrasında ise AB reformlarına ağırlık verme kararı alan hükümet, eksik kalan düzenlemeleri tek tek hayata geçirecek. AB Genel Sekreterliği, acil çıkartılması gereken yasaları hükümete bildirdi. Buna göre, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılabilmesi için sadece 301’inci maddede değişiklik yetmiyor. TCK’nın 216, 277, 285, 288, 305, 318’inci maddelerinde de değişiklik şart.
Genel Sekreterlik, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme, yargıyı etkileme, gizliliğin ihlâli; temel milli yararlara karşı faaliyette bulunma ve halkı askerlikten soğutma” ile ilgili maddelerin de AB’yle uyumla hale getirilmesini istiyor. Ama öncelik 301’inci maddede.
Listede Sayıştay Kanununda değişiklik, kişisel verilerin korunması kanun taslağının hızla yasalaşması da yer alıyor. Çalışma hayatında da AB’ye uyum için acil yasalaşması gereken düzenlemeler var. Bunlar sendikalar kanunu ile toplu iş sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu. Listeye göre, AB Genel Sekreterliği’ne kapsamlı bir yolsuzlukla mücadele stratejisi hazırlanması da gerekiyor. Demokratikleşme paketine hangi maddelerin dahil edileceğine hükümet karar verecek. Hepsi çıksa bile reformlar tamamlanmış olmuyor. Çünkü AB yolunda çıkartılması gereken 51 düzenleme daha sırada bekliyor.
|