Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, Türkiye’de en büyük beslenme probleminin bilinçsizlik olduğunu ve Türk insanının çok fazla ekmek tükettiğini söyledi.
Antalya’da düzenlenen 6. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi’nin başkanlığını yapan Prof. Dr. Besler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beslenmenin ‘karın doyurmak’ olmadığını söyledi. Son zamanlarda ‘’bazı yasaklarla’’ algılanan beslenmenin aslında büyük bir çeşitlilik olduğuna işaret eden Besler, sağlıklı beslenmede, şeker ve yağ dahil her türlü besine ‘doğru oranlarda’ ihtiyaç olduğunu vurguladı. Türkiye’de ekonomik yoksunlukla mücadele eden ciddî bir kesim olduğunu dile getiren Besler, nüfusun yüzde 6’sının ‘bodur’ olduğunu belirtti. Toplumda her 100 kişiden 6’sının beslenme yetersizliği sebebiyle yaşına göre boyunun kısa olduğunu anlatan Besler, her iki gebeden ve okul çağındaki her beş çocuktan birinde, demir minerali eksikliğinden kaynaklanan demir yetersizliği anemisi olduğunu söyledi.
|