BİRLEŞMİŞ Milletler’e (BM) göre Türkiye’deki eğitim eşitsizliği ve işsizlik devlete olan güveni azaltıyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayımlanan “Türkiye’de Gençlik” başlıklı raporda eğitimdeki fırsat eşitliğine vurgu yapıldı. “Herkese eşit eğitim fırsatları konusunda iyileşme sağlanmalı” görüşlerine yer verilen raporda, “Eğitimi herkesin bu alandaki fırsatlara erişmesini sağlayacak şekilde yaygınlaştırmak önemli bir öncelik” uyarısında bulunuldu.
Ezberci eğitim mantığından dolayı eğitim kalitesinin düşük olduğunun belirtildiği raporda, “Ezberci öğrenme yönteminden ve sınavlara yüklenmekten kurtulmak, Türk eğitim sisteminde uzun vadede radikal ve kalıcı değişiklikler meydana getirecek. Gençlerin yeni ve değişen yaşam yapılarına uyum göstermeleri için kaliteli eğitime erişmelerinin sağlanması son derece önemli. Her yıl yapılan Öğrenci Seçme Sınavında, öğrencilerin genel bilgi ve beceri düzeylerinin ne kadar yetersiz olduğu ortaya çıkıyor” denildi.
Raporda işsizliğe de dikkat çekilirken, toplum nezdinde eğitimin değerinin azaldığı da hatırlatıldı: “Lise ve üniversiteden mezun olanlardan çok büyük sayıda genç iş bulmakta ciddi sıkıntılar yaşıyor ve işsizlikle karşı karşıya kalıyor. Bu durumun bir yan etkisi de var. Toplumun gözünde genel olarak eğitimin değerini azaltıyor.”
Raporda, olumsuzlukların devlete olan güveni azalttığı ifade edildi: “En iyi üniversitelerden mezun olan gençlerin durumu ile büyük çoğunluğu oluşturan diğer gençlerin durumu arasındaki fark çok çarpıcı. Yeni mezunlar ve aileleri işsizlik süresi uzadıkça umutlarını kaybetmeye başlıyor. Yalnızca eğitim sistemini ve diğer politikaları değil, tüm sistemi sorgulamaya başlıyorlar. Gençler ve aileleri devlete olan güvenlerini kaybediyorlar. Eğitim ve öğretime karşı yerleşmiş olumsuz tavırlar işsizlikle, özellikle gençliğin işsizlik sorunuyla mücadele edecek politikaların hazırlanmasını ve uygulanmasını zorlaştırıyor.”
|