Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

“Meşrutiyet’in ilk nutkunu Bediüzzaman verdi”

Meşrutiyet’in Bediüzzaman’ı isimli konferansta konuşan gazetemiz yazarlarından Lâtif Salihoğlu, Meşrutiyet ilân edildiğinde ilim cephesinde onu anlatan tek âlimin Bediüzzaman olduğunu belirterek, “Meşrutiyet ilân edildikten sonra ilk nutku üç gün sonra Sultanahmet Meydanında Bediüzzaman veriyor” dedi.

Etlik Yeni Asya Okuyucuları tarafından Bediüzzaman Said Nursi’yi vefatının 48. yıldönümünde anmak üzere organize edilen “Meşrutiyet’in Bediüzzaman’ı” isimli konferans, Yunus Emre Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Takdim ve sunuculuğunu Mesut Nurver’in yaptığı programda gazetemiz yazarı Lâtif Salihoğlu, Bediüzzaman’ın Meşrutiyete dair fikirlerini dinleyicilerle paylaştı.

Konuşmasına öncelikle medyanın yurt genelinde düzenlenen Bediüzzaman’ı anma programlarını çarpıtarak haberleştirmesini eleştirerek başlayan Salihoğlu, “Onlar ne yaparlarsa yapsınlar, bizler inandığımız şekilde hareket etmeye devam edeceğiz. Bizler, başkasına göre tavır belirlemeyiz. Hizmetimizi başkasının hareketi üzerine bina etmeyiz” diye konuştu. Meşrutiyet ilân edildiği sıralarda ilim ve medrese cephesinde onu savunan ve anlatan tek kişinin Bediüzzaman olduğunu belirten Salihoğlu, “1876’da Meşrutiyet, ilân edildikten kısa bir süre sonra durduruluyor ve 30 sene ne kadar çabalanırsa çabalansın bir türlü tekrar ilân edilemiyordu. Peki ne değişti de 30 sene sonra ilân edilebildi? Değişen, Bediüzzaman Hazretlerinin İstanbul’a gelişidir. Bediüzzaman İstanbul’a geldikten 7-8 ay sonra Meşrutiyet ilân edildi. Şunu iddia ediyoruz; ilim cephesinde, medrese cephesinde hürriyeti ve meşrutiyeti anlayan, anlatan ve İslâmiyetle derk eden, o zamanlarda ikinci bir âlim yoktu. Bediüzzaman bu derece meşrutiyete hürriyete sahip çıkıyor. Hürriyet ve meşrutiyet olmadığı zaman ne olur? Her türlü istibdat olur. Bediüzzaman milletteki hastalıkları gördü ve çare olarak da önce hürriyet, sonra da meşrutiyet dedi” diye konuştu.

Meşrutiyet ilân edildikten sonra ilk nutku halka Bediüzzaman’ın verdiğini belirten Salihoğlu, “Hürriyet her şeyden önce gelir. Bediüzzaman ‘Hürriyet imanın hassasıdır’ diyor. Hürriyet ne derece artarsa iman da o derece parlar. Hürriyetten sonra meşrutiyet gelir. Yani bugünkü karşılığı demokrasidir. Sonra da cumhuriyet gelir. İşte bu meşrutiyetin hakikatini Bediüzzaman, İstanbul’daki tüm cami ve meydanlarda halka anlatıyor. Eski medreseyi bu noktada ikna ediyor. Meşrutiyet ilân edildikten sonra ilk nutku da üç gün sonra Sultanahmet Meydanında Bediüzzaman yapıyor. Daha sonra Selanik’e gidip bu nutku tekrarlıyor. O zaman Meşrutiyet’i İslâmiyet çerçevesinde anlatacak başka bir âlim çıkmıyor” dedi.

Meşrutiyet döneminde yaşanan olumsuzlukların Meşrutiyet’e mal edilmemesi gereken Salihoğlu, “Bediüzzaman Hazretlerinin hayatında bir mutlakıyet, yani tek kişinin idaresi altında olan totaliter bir idare var. Bediüzzaman bunu hafif istibdat olarak tarif ediyor. Sonra meşrutiyete geçiliyor. Meşrutiyet iyi bir şey fakat istibdat şiddetleniyor. Bu meşrutiyetten kaynaklanmıyor. Üstad, “Her ne meşrutiyet zamanında vücuda geldiyse meşrutiyetten neşet etmesi gerekmez” diyor. Bazıları buna akıl yürütemedikleri için bütün suçu, kusuru meşrutiyete yüklüyorlar. Halbuki harici tecavüz de meşrutiyeti boğmak istiyor. Onun için meşrutiyet zamanında meydana gelmiş çalkantılar, olumsuzluklar meşrutiyete mal edilmemelidir. Şiddetli istibdat olmasına rağmen Bediüzzaman Hazretleri meşrutiyetin aleyhinde hiçbir zaman konuşmamıştır” sözlerini dile getirdi.

Cumhuriyet’in ilân edildiği devirde mutlak istibdatın yaşandığını belirten Salihoğlu, şöyle konuştu: “Cumhuriyet daha da güzel bir şey ama o zaman bir başka istibdat çıkıyor karşımıza: mutlak istibdat. Bu cumhuriyetten mi kaynaklanıyor? Elbette ki değil… Cumhuriyetten kaynaklanmıyor ki Bediüzzaman ‘Ben dindar bir Cumhuriyetçiyim’ diyor. Demek ki problem cumhuriyette değil tatbikatında. Cumhuriyet devrinde mutlak istibdat yaşanmıştır. Yani zıt paralellik söz konusu burada.” Konuşmasında, son olarak Bediüzzaman’ın son 5 yıldır hükümet tarafından gündeme getirilmediğinden yakınan Salihoğlu, “Bediüzzaman’a hiçbir hükümet kayıtsız kalamamıştır. Onun fikirlerine herkesin ihtiyacı olduğu gibi onlar da muhtaçtır. Kimse onun fikirlerine, düşüncelerine ilgisiz kalamaz” diye konuştu.

Salihoğlu’nun ardından Grup Lâle birbirinden güzel ilâhileri izleyicilerle paylaştılar. Programa DYP eski milletvekili Nurettin Tokdemir de katılırken, program çıkışında Yeni Asya Neşriyat’a ait kitaplar da satışa sunuldu.

Yeni Asya / ANKARA

27.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  STK’ların önemi gittikçe artıyor

  Tedbir yerine sağduyu arıyoruz

  Öztürk: Türkiye yeni bir anayasayı hak ediyor

  İstikbalimizi karartmaya kimsenin hakkı yok

  Mutlu: Kuvvetler ayrılığı çatışmaya dönüşmesin

  Erdoğan: İçerik itibariyle katılıyorum

  Yazıcıoğlu: Hukuk siyasetten, siyaset hukuktan şikayetçi

  Toptan: Çağrıyı yürekten destekliyorum

  Kapatma davası üyeliği olumsuz etkiler

  Kaz Dağları için toplanan -100 bin imza Meclis’te

  Herkesin hürriyetini savunabilmeliyiz

  “Meşrutiyet’in ilk nutkunu Bediüzzaman verdi”

  MHP’li Çalış ‘cep’ten alınan vergileri Meclis gündemine taşıdı

  Muhalefet liderleri Köşke çıkıyor

  Orgeneral Büyükanıt, KKTC’yi ziyaret etti

  Ergenekon’da gözaltılar sürüyor

  TRT Kanunu alt komisyonda

  Çocuklar okul yerine tarlada

  Dersanelere SBS engeli

  Minikler şiddet mağduru


 Son Dakika Haberleri