İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Aile Söyleşileri’nde uzmanlar, çocukla iletişim için 10 altın formül önerdi. Bunlar arasında, ceza ve ödül kurallarının çocukla birlikte belirlenmesi de yer alıyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal projelerinden “Önder Aile” kapsamında düzenlenen Aile Söyleşileri büyük ilgi görüyor. Bağımlılık ve bağımlılıkla mücadele başta olmak üzere dört ana konuda sürdürülen eğitim programının sonuncusu Eskiizmir semtindeki Naci Şensoy Lisesi’nde yapıldı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk-Ergen Alkol-Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi hemşirelerinden Şaziye Yıldırım, toplantıya katılan annelere etkin disiplin yöntemleri konusunda bilgi verdi. Yıldırım, disiplin denince akla yalnızca çocuğa baskı ve ceza uygulamalarının gelmemesi gerektiğini belirterek, “Çocuğa disiplin anlayışı ancak sevgi, şefkat ve saygı gösterilerek kazandırılabilir. Yalnızca baskıyla, dayak atmakla, çeşitli şekillerde cezalandırmakla değil” dedi.
Toplumda birçok ailenin, çocuklarını terbiye etmek için baskı ve ceza yöntemini uyguladığına dikkat çeken Yıldırım, “Bu son derece yanlış bir anlayıştır. Disiplin bir eğitimdir ve amacı, çocuğa olumlu davranışlar kazandırmaktır. Eğitimle kazandırılan davranışlarla çocuğun olumsuz davranışlarının olumluya döndürülmesi, çevresiyle uyumlu olması sağlanır. Bunun için sabırlı ve sevgi dolu olmak gerekiyor. Sevilen ve kişiliğine saygı duyulan çocuk, başkalarını da sever ve sayar. İtaatkâr çocuk, kendisinden yapmasını istediğiniz şeyleri inanmasa da kabullenecektir ama içselleştirmeyecektir. Bu şekildeki kabullenme, çocuğun değişime kapalı olmasını getirecektir” şeklinde konuştu.
Toplantıda anne ve babalara, çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurabilmeleri için şu önerilerde bulunuldu: “Çocuğunuza sorumluluk verin. Yaşına, fiziki özelliklerine ve kapasitesine uygun kurallar koyun. Bunu yaparken onun isteklerini de gözönünde bulundurun. Yalnızca cezalandırıcı değil, ödüllendirici de olun. Bir ödül vaadettiğinizde, zaman geçirmeden yerine getirin. Ceza ve ödül kurallarını çocuğunuzla birlikte belirleyin. Cezanın çocuğun kişiliğine değil, olumsuz davranışlarına yönelik olmasına özen gösterin. Kurallara uymadığında uygulanacak yaptırımı önceden belirleyin. Kurallar ve yaptırımlar konusunda tutarlı olun. Sadece olumsuz davranışlara odaklanmayın, olumlu davranışlarını övün. Her davranışına değil, isteneni yerine getirdiğinde ödül verin.”
|