Lezzet ve aroma açısından klasik ürünlere göre daha kaliteli olan ‘trendi yüksek’ ürünlere yurt içinden ve dışından talebin arttığı bildirildi.
Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB) Başkanı Mustafa Satıcı, lezzet ve aroma bakımından klasik ürünlere göre daha kaliteli olan çeri, salkım ve kokteyl domates ile Kapya, Macar ve Kaliforniya cinsi biber gibi ‘trendi yüksek’’ ürün çeşitlerinin üretim miktarının sürekli yükseldiğini söyledi. Türk çiftçisinin yeniliklere açık olduğunu ve söz konusu ürünleri çabuk kabullendiğini belirten Satıcı, şöyle konuştu: ‘’Dünyada ve Avrupa ile Türkiye’de trendi yüksek ürünlerin üretimi 5-6 yıl önce başladı. Özellikle iç piyasada salkım domatese talep sürekli artıyor. Çünkü daha doğal görüntü sunuyor. Klasik domatese göre daha aromatik ve lezzetli. Çeri ve kokteyl domates de aynı. Biberde ise kapya, Kaliforniya ve Macar biberi ilgi görüyor. İç piyasada trendi yüksek ürünleri talep edenler klasik ürünlerden vazgeçiyor.’’ Satıcı, Türkiye’nin geçen yıl, sadece trendi yüksek biber ve domates çeşitlerinden 90-100 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirtti.
|