Özellikle Anadolu’da dar gelirli aileler tarafından tüketilen bulgurun fiyatı, buğdaydaki artışa paralel yükselerek pirinci yakaladı.
Konya’nın merkez Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, küresel ısınma sebebiyle hububat üretimi azaldığı için dünyada buğdayın tonunun 200’den 500 dolara fırladığını vurguladı. Buğdaydaki fiyat artışının vatandaşa yansıyan ilginç sayılabilecek etkileri olduğunu işaret eden Çöklü şunları söyledi; “Anadolu’nun hemen her yerinde dar gelirli ailelerin tükettiği bulgur pilavının ham maddesi bulgurun fiyatı makarnalık buğdaydaki artışa paralel yükseldi. Bulgurun gıda toptancısındaki fiyatı kalitesine göre 1,5 ile 2 YTL arasında değişiyor. Pirincin fiyatı da 1,5 ile 2,25 YTL arasında farklılık gösteriyor. Yani bulgur, daha lüks olarak görülen pirinci yakaladı.’’
|