Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, AKP hakkında kapatılması talebiyle dava açılmasını demokrasi ve hukuka karşı yapılmış bir darbe olarak nitelendirdi.
Soylu yaptığı yazılı açıklamada, “DP olarak siyasi partilerin demokrasinin vazgeçilmez unsurları olduğunu ve siyasetin siyaset zemininde yapılması lazım geldiğini, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve milletin iradesine ayrılmaz bir şekilde bağlı olduğumuzu 60 yılı aşkın misyonumuzun temel iradesi olarak ortaya koymuş bulunuyoruz” dedi. Siyasetin terbiye edilme, siyaset zemininin sağlıksız bir hale getirilmesi, siyaset zemininin sarsılması ve 1980 sonrası insanların siyasetten uzaklaştırılmasına yönelik uğraşıların tümüne bugüne kadar karşı olduklarını hatırlatan Soylu, şöyle devam etti:
“Bugünden sonra da karşı oluyoruz. Bu dava AB sürecine de zarar vermektedir. Bu dava medeni ülkeler ile olan ilişkilerimize de zarar vermektedir. Bu dava, siyaset zeminini sarsar ve bu dava ekonomiye sosyal, hayata zarar verir. Türkiye böyle meselelerle, bir siyasal partinin kapatılmasına tahammül etmemelidir.
AKP’nin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan davasına şiddetle karşı çıkıyoruz. Bunun demokrasiye bir darbe olduğuna inanıyoruz ve bugüne kadar Türkiye’de bu tip davaların, bu tip demokrasiye ve siyasete olan müdahalelerin yol açtığı durumun tekrar tekerrür etmesinden de endişe ettiğimizi, siyasetin ancak, siyaset eliyle düzeltilebileceğini, hukukla, yargı ile ve bu konuda siyasete müdahale hali ile düzeltilemeyeceğini tekrar ortaya koyuyoruz.
Lütfen siyaset için düzeltme halini sandığa bıraksınlar, milli iradeden de ellerini çeksinler.”
Yazıcıoğlu: Demokrasiye katkısı olamaz
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, gazetecilerin, soruları üzerine siyasi partilerin bu tür gerekçelerle kapatıldığını gördüklerini ve bu kapatmaların, Türk demokrasisine ve Türkiye’nin gelişmesine hiçbir katkısı olmadığını kaydetti.
Yazıcıoğlu, siyasi partilerin, gerek çalışmaları, gerekse siyasi faaliyetleri dolayısıyla, söylemlerinden hareketle kapatılmasının demokratik olmayacağını dile getirdi. Yazıcıoğlu, ‘’Şiddet ve terörü metot olarak kabul etmemiş siyasal bir hareketin kapatılması istemiyle dava açılmasının demokrasiye bir katkısı olamaz’’ dedi.
Mumcu: Demokrasiye müdahale
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:
‘’Kapatma, yasaklama gibi girişimler neresinden bakılırsa bakılsın demokrasiye müdahaledir. Gözüken veya gösterilen amacı ya da nedenleri ne olursa olsun işe yaramaz ve ne demokrasi ne de laiklik adına kabul edilemez. Bırakın demokrasi işlesin. Bırakın millet kendi işini kendi görsün. Milletin vicdanı üzerindeki yasakçı baskı kalkmadıkça bunun mümkün olmayacağı artık anlaşılsın.’’
Kutan: Kaygı verici gelişme
Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, yaptığı açıklamada, siyasi partilerin demokrasinin vazgeçilmez unsurları olduğuna işaret ederek, herhangi bir siyasi partiyi birtakım değerlendirme ve yorumlarla ‘’kapatma tehdidi altında’’ bulundurmanın demokrasinin gelişip serpilmesine, güçlenmesine engel olma anlamına geldiğini ifade etti. Kutan, ‘’AK Partinin kapatılması ile ilgili açılmış bulunan dava, parlamenter demokratik sistem açısından son derece kaygı verici bir gelişmedir’’ dedi.
MHP üzüntüyle karşıladı
Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, yaptığı açıklamada, ‘’bir yargı sürecinin başladığını, bu sürece ve sonuçlarına saygı gösterilmesi gerektiğini’’ bildirdi. Davanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılmasını ‘’demokrasi ve ülkemiz adına üzüntü verici bir durum’’ olarak değerlendiren Şandır, şunları kaydetti:
‘’Parti olarak bu çağda böyle bir dava açılmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Türkiye bir hukuk devletidir. Hukukun üstünlüğüne herkesin sığınması ve saygı göstermesi gerekir. Ama ne olursa olsun Cumhuriyetimizin ve hukukunun gereğine herkesin uyması gerekir.’’
|