Ekmek israfının Türkiye’de büyük boyutlara ulaştığını belirten Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Hububat İşletme ve Mühendisliği Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sezgin Ünal, “Genellikle taze yediğimiz ekmeği, soğuyup sertleştiği zaman bayat kabul ederek istemiyoruz. Türkiye’de fırın sayısının fazlalığı sebebiyle günlük ihtiyaçtan çok fazla ekmek üretilmesi, israfın en önemli sebebidir” dedi.
Toplu tüketim yerlerinde yeterince planlama yapılmaması ve taze ekmek yeme alışkanlığı fazla olan evlerde soğuk ekmeklerin atılmasının israfı arttırdığını vurgulayan Prof. Dr. Ünal, "Bayat kabul edilen ekmekler değişik şekillerde değerlendirilirse israf olmaz” şeklinde konuştu.
|