Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Herken, evlenmek istediğini söyleyen birçok kişinin eş mi yoksa çocuğuna anne veya baba mı aradığını bilmediği söyledi.
Herken, “flört veya aile gözetimindeki evlilik daha uzun sürüyor” şeklindeki görüşlerin yanlış olduğunu da söyledi.
Denizli Belediyesi ile Kadın Gelişim ve Kültür Derneği (KAGED), eş seçiminde ve evlilikte dikkat edilmesi gerekenlerin anlatıldığı bir toplantı düzenledi. Doç. Dr. Herken, eş seçimi konusunda yapılan yanlışlıkları ve evliliğin ilk yıllarında çiftlerde görülen problemleri anlattı. Gerek erkeklerin gerekse kadınların eş seçerken ne istediğini bilmeden hareket ettiğini ifade eden Herken, “Birçok evlenecek erkek, eş mi arıyor anne mi belli değil. Eş aradığını söylüyor ama farkına varmadan anne arıyor. Kızlar da koca mı baba mı arıyor belli değil. Hem korusun, sevsin saysın hem de her isteğini karşılasın isteniyor. Bunu baba yapar, koca yapmaz; hatırlattığımızda travma geçiriyorlar. Baba ile koca, anne ile kadın farklı şeylerdir. Her ikisinin de benzer yanı yok aslında. Bunun farkına varılmadan yapılan evlilik girişimi ciddi sıkıntılara yol açıyor. Birçok çift, kendisininki gibi bir aile kurmak istiyor” dedi.
GÖRÜCÜ USULÜ EVLİLİKLER
DAHA SAĞLAM OLUYOR
Hasan Herken, eş seçiminde her iki tarafın da evleneceği kişinin aile yapısına bakması tavsiyesinde bulunarak şunları söyledi: “Anasına bak, kızını al gibi sözler boşuna söylenmemiştir. Kavgayı normal kabul edip iletişimin bir parçasıymış gibi düşünen aileler var. Aynı zamanda çok narin olup ufak bir şeyde kırılanlar da. Şimdi bu iki ailenin çocukları evlendiğinde, evliliğin yürümesi çok zordur. Evlilik şeklinde ailelerin gözetiminde çiftlerin görüşmesi ya da flört, geleceğin belirlenmesinde tek etken değil ancak genellikle görülen budur. Flörtle evlilik ya da ailelerin gözetimindeki evlilik daha uzun sürüyormuş gibi görüşler doğru değil. Flörtle evlenenler, daha çok serbestliği benimsemiştir. Bunlar genellikle boşanmaya yatkındır. Görücü usulüyle evlenenler, daha uzun süre evli kalıyor. Bu insanlar boşanmaya karşıdır.”
ÜÇ FARKLI AİLE YAPISI
Türk toplumunda üç farklı aile yapısı bulunduğu kaydeden Herken, “Bizde babanın sözünün dinlendiği ya da anaerkil dediğimiz anne sözünün geçerli olduğu aile yapıları var. Bunun dışında ataerkil başlayıp anaerkil devam edenler de mevcut. Evliliğin ilk döneminde erkekler baskınken çocuklar büyüdükçe onların baskın hâle geçtiği bir yapı görülebiliyor. Bir de çok psikoloji kitabı okuyup Avrupa’daki aile yapısını uygulamaya çalışan aileler var. Burada ne annenin ne babanın sözü geçiyor, çocukların her dediği yapılıyor. Anne baba kaybolmuş, aileyi çocuk yönetiyor. Üstelik çocuğu da memnun edemiyorlar, etmeleri de mümkün değil zaten” şeklinde konuştu.
|