İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktat Kadıoğlu, iklim değişikliği konusunda bilgi kirliliği yaşandığını belirterek, bu konuda sıcaklıkla ısıyı ayıramayanların bile konuştuğunu kaydetti.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği BÖlümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktat Kadıoğlu, iklim değişikliği konusunda bilgi kirliliği yaşandığını belirterek, ‘’Sıcaklıkla ısıyı ayıramayanlar bile konuşuyor’’ dedi.
Kadıoğlu, TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odasınca, İnşaat Mühendisleri Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen ‘’Küresel İklim Değişimi ve Türkiye’’ konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, sempozyum çalışmaları için 106 bildiri özeti ve 8 bildiri gönderildiğini söyledi. Bu durumun sevindirici olduğunu ifade eden Kadıoğlu, ülke insanlarının artık bilimsel çalışmalara daha fazla önem vermeye başladığını belirtti. İklim değişikliğinin son yıllarda sürekli gündemde olan konular arasında yer aldığını anlatan Kadıoğlu, ‘’Bu konu çok popüler, çok konuşuluyor. İklim değişikliği konusunda bilgi kirliliği yaşanıyor. Sıcaklıkla ısıyı ayıramayanlar bile konuşuyor’’ diye konuştu.
Bir süre önce Antalya’da görüştüğü seracıların, ‘’Halk bize kızıyor. Seralarımızdan sera gazı yayıldığını söylüyorlar’’ diye şikâyette bulunduklarını anlatan Kadıoğlu, ‘’Bilgi kirliliği boyutlarını buradan siz değerlendirin’’ dedi.
İklim değişikliğinin, son zamanlarda siyasetçiler tarafından da bir ‘’can simidi’’ olarak algılandığına dikkati çeken Kadıoğlu, siyasetçilerin ağzından son günlerde sık sık ‘’Evet su yok ama ne yapalım iklim değişikliği var’’ sözlerinin duyulduğunu söyledi.Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Diren de sempozyumun, iklim değişikliğinin sosyoekonomik ve politik yansımalarının sonuçlarını ortaya koymayı amaçladığını ifade etti.
İklim değişikliğinin bütün boyutlarıyla tartışılması gerektiğini vurgulayan Diren, Türkiye için muhtemel sonuçların ‘’kuraklık’’ ve ‘’susuzluk’’ olarak sıralanabileceğini kaydetti. Diren, ‘’uygulanan bilinçsiz politikalar nedeniyle Türkiye’de kişi başına düşen su miktarının 2020 yılından sonra bin metre küpün altına düşmesinin beklendiğini’’ belirtti. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da medyada son zamanlarda iklim değişikliğiyle ilgili insanları tedirgin eden çok sayıda haber yayımlandığını söyledi. Bu haberlerde en fazla ‘’sera gazı’’na değinildiğini anlatan Soğancı, fosil yakıtlarının kullanılması ve orman alanlarının yok edilmesinin küresel ısınmayı tetiklediğine dikkati çekti. Soğancı, ‘’Karbondioksit gibi sera etkisini tetikleyen gazların salınımının azaltılmaması nedeniyle dünya adeta güneşin altına park edilmiş bir araba gibi ısınmaya devam ediyor’’ dedi.
|