Diyalog Avrasya Platformu bugüne kadar gerçekleştirdiği kültürler arası diyalog programlarına bir yenisini daha ekledi. Rusya Federasyonu Kültür Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesinin katkıları ile Moskova’da gerçekleşen programda Mevlânâ konuşuldu, kudüme vuruldu, semazenler semaya durdu.
Konya Büyükşehir Belediyesi Türk tasavvuf musikisi grubu ve Sema ekibinin gösterilerinin yer aldığı geceye Rusya Federasyonu Kültür Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Moskova Belediyesi, UNESCO Rusya Temsilciliği, Rusya Federasyonu Şarkiyat Fakültesi ve Moskova Devlet Üniversitesi Asya-Afrika Enstitüsü de destek veren kurumlar arasında yer aldı.
İNSANA İNSAN OLDUĞU İÇİN
DEĞER VER
Moskova Devlet Üniversitesi Asya Afrika Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Mihail Meyer Mevlânâ’nın bütün insanlığa daha fazla tanıtılmasının gerekliliğine işaret etti. Meyer, “Bugünkü dünyamızda çatışmaların temelinde sosyal ve siyasi ayrılıklar var. Mevlânâ insanlarda öncelikle bireyi görmek gerektiğini söylüyor. Böyle yapmaya başlarsak, insanları sadece insan olduğu için değerlendirirsek sorunlarımızın azalacağını düşünüyorum” dedi.
DÜNYANIN MEVLÂNÂ’NIN
DEĞERLERİNE İHTİYACI VAR
Rusya Devlet Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Leonid Sükyanin de ahlaki değerlere sahip çıkılmadan dünyanın ilerleyişinin mümkün olamayacağını söyledi. Baş döndürücü hızla ilerleyen çağımızda insanların şöyle bir soluklanarak geçmişte var olan kıymetleri bir yoklama zamanının geldiğini ifade eden Rus bilim adamı; “Maalesef modern dünyada güç ve siyasî çıkarlar öncelikli. Mevlânâ’dan insanlık değerlerini öğrenmeliyiz. Dünyanın Mevlânâ’nın değerlerine ihtiyacı var” değerlendirmesinde bulundu.
DOĞUNUN MANEVİYATINI HİSSETTİK
Mevlânâ Celâleddin Rumî ve Sema gösterileri ile ilk defa karşılaşmadığını kaydeden Rodina Dergisi Genel Yayın Editörü Tatyana Filipova ancak bu atmosferin Moskova’ya nasıl taşınacağını merak ettiğini kaydederek, “Gördüm ki aynı duygular Moskova’ya da taşınabiliyor. Doğunun maneviyatını hissettik. Yanımda oturan tarihçi, gazeteci ve diğer arkadaşlarıma duygularını sordum. Onlar da çok etkilendiklerini söyledi. Mevlânâ geleneği ile birlikte ebediyete dokunma fırsatı bulduk” şeklinde konuştu.
Diyalog Avrasya Platformu Rusya Koordinatörü Ali Sami Yıldırım da Mevlânâ’nın düşüncelerinin Moskova’ya taşınmasının dünya barışı açısından önemine işaret etti. Yıldırım programın 2007 yılının UNESCO tarafından Mevlânâ yılı ilân edilmesi ve 2008 yılının da Rusya’da Türkiye yılı olarak kabul edilmesinin organizasyon için ilham kaynağı olduğunu belirtti.
|