Türkiye’de son dönemlerde etkili olan kar yağışının, uzun yıllardır kurutma, doldurma, su sistemlerine müdahaleler ve kirlilik sebebiyle sürekli küçülen sulak alanlara önemli bir katkı sağlamadığı bildirildi.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye (WWF) Su Programı Müdürü Buket Bahar Dıvrak, yaptığı açıklamada, son yağışların, kurumakta olan sulak alanların beslenmesine katkı sağlayamadığını savundu. Dıvrak, sulak alanların yer altı sularını besleyerek, taban suyunu dengeleyerek, sel sularını depolayarak, taşkınları kontrol ederek, kıyılarda deniz suyunun girişini önleyerek bölgenin su rejimini düzenlediğini hatırlattı. Dıvrak, sulak alanların ayrıca nem oranını yükselterek, başta yağış ve sıcaklık olmak üzere yerel iklim elemanları üzerinde olumlu etki yaptığını belirtti.
KURAKLIKLA MÜCADELEYE HAZIR DEĞİLİZ
Türkiye’de son 40 yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin hektar sulak alanın kurutma, doldurma, su sistemlerine müdahaleler ve kirlilik sebebiyle ekolojik ve ekonomik özelliğini yitirdiğine dikkati çeken Dıvrak, ülkedeki toplam sulak alanların 2,5 milyon hektar olduğu düşünüldüğünde, son 40 yılda sulak alanların yarısının kaybedildiğinin söylenebileceğini ifade etti. Dıvrak, küresel iklim değişikliği sonucu, dünyanın birçok bölgesinde artan sıcaklıklar ve azalan yağışların, kuraklık olaylarının sıklığını ve ciddiyetini artırdığına değindi. Dıvrak, ‘’Her geçen gün başka bir sulak alanımızı kaybediyoruz. Geçtiğimiz yaz yaşadığımız kuraklık göstermiştir ki, ülke olarak kuraklıkla mücadele etmeye hazırlıklı değiliz. Kuraklığın kronik bir soruna dönüşüp su krizi halini almaması için biran evvel su politikalarımızı değiştirmek durumundayız’’ dedi.
TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİRİLMELİ
Sulak alanlar ve yer altı sularının temel olarak kışın düşen kar yağışları ve mevsimlere yayılan dengeli yağmurlarla beslendiğini anlatan Dıvrak, ‘’fakat dengesiz yağışlar yer altı sularını besleyememekte, sulak alanların beslenmesi için de yeterli olamamaktadır. Son dönemde Türkiye genelinde meydana gelen yağışlar, kısa süreli olmaları sebebiyle, yetersiz suya sahip sulak alanların beslenmesine kayda değer bir katkı sağlayamadı. 40 yıldır devam eden ve 2000’li yıllarda hızlanan sulak alan kayıplarının birkaç haftalık yağışla telâfi edilmesi imkânsızdır’’ diye konuştu.
Dıvrak, yok olmak üzere olan su kaynakları için birkaç haftalık yağışlardan medet ummak yerine, tüketim alışkanlıklarının değişmesi, uzun vadeli, bütüncül su politikaları oluşturularak uygulanması ve yok olma tehlikesi yaşayan sulak alanlar için restorasyon programlarının geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
|