Şartlı Nakit Transferi’nden Türkiye genelinde 1 milyon 700 bin çocuğun yararlandığını belirten Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Songül Sallan Gül, yapılan bir araştırma sonucunda, birçok çocuğun bu yardımlarla eğitime devam ettiklerinin belirlendiğini söyledi.
Gül, yoksul çocukların yüzde 27’sinin Şartlı Nakit Yardımı olmasa ailelerinin kendilerini okula göndermeyeceğini ifade ettiklerini bildirdi.
Fırsat eşitsizlikleri, işsizlik ve gelir dağılımı adaletsizliğinin yoksul çocukların geleceğini tehlikeye attığını ifade eden Gül, şunları söyledi: ‘’Yoksulluk, çocukların, gelecekte düşük eğitimli olmalarına, sağlık olanaklarına erişememelerine, madde bağımlısı olmalarına, suç işlemelerine, toplumsal dışlanmaya maruz kalmalarına, işsiz ve muhtaç olmalarına yol açmaktadır. Türkiye’de de son rakamlar 15 yaş altı çocukların yaklaşık yüzde 28’inin gıda ve gıda dışı yoksulluk içinde yaşadığını göstermektedir. Ülkemizde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ile Dünya Bankası arasında gerçekleştirilen Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında, 2001 yılından itibaren Şartlı Nakit Transferi Programı uygulamasına geçildi. Türkiye’de 1 milyon 700 bin çocuk şartlı nakit transferinden yararlanıyor. Bu yardımlar yoksul çocukların okula devam etmesini sağlıyor.’’
Programın Türkiye’de, yoksulların eğitime erişim ve fırsat eşitliğinin sağlanmasına katkı sağladığını dile getiren Gül, yardımların dağıtılması sırasında annelerin ve kız çocuklarının temel alınmasının da, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama hedefi açısından önemli olduğunu vurguladı.
ÇOCUKLARIN YÜZDE 56’SI
HİÇ HARÇLIK ALMIYOR
Araştırmanın, Ankara-Keçiören’deki beş ilköğretim okulunda, ŞNT eğitim destek yardımı alan yoksul çocuklarla görüşülerek yapıldığını aktaran Gül, görüşülen çocukların yarısının Ankara doğumlu olduğunu, diğer yarısının ise aileleri Ankara’ya göçle gelen çocuklardan oluştuğunu söyledi.
Çıkan sonuçlara göre, yoksul öğrencilerin yüzde 22’si okul sonrası, hafta sonları ve yaz tatillerinde mendil, simit, çiçek satıcılığı, boyacılık, bakkal çıraklığı ve çaycılık türü işlerde çalışarak aile geçimine katkıda bulunuyorlar.
Yoksul çocukların yüzde 56’sı hiç harçlık alamıyor. Harçlık alan çocukların harçlıkları da ortalama 25 ile 50 YKr arasında değişiyor. Şartlı Nakit Transferi yararlanıcısı kız çocuklarının yüzde 80’i okumanın iyi bir gelecek sağlayacağına inanıyor. Bu inanç erkek çocuklarda ise yüzde 65. Yoksul aileler için eğitim yardımlarının desteği oldukça düşük olsa da işlevselliği sürüyor. Yoksul çocukların yüzde 27’si Şartlı Nakit Transferi olmasa ailelerinin kendilerini okula göndermeyeceğini ifade ediyor.
|