Yer altı ve yer üstü suları önemli oranda azalan Konya Kapalı Havzası’na yağan karın su yoğunluğunun sadece yüzde 11 olduğu bildirildi.
DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara, hafta sonunda etkili olan kar yağışı sonrasında Konya kent merkezinde kar kalınlığının 30 santimetre, Çumra’da 28-30 santim, Seydişehir’de 40, Beyşehir’de 42 ve Hadim gibi yüksek kesimlerde ise 1 metreye kadar ulaştığını söyledi.
Havzanın son 20 yılın en iyi kar yağışını aldığını vurgulayan Pınarkara, en son 1988 yılında kar kalınlığının 35 santimetreye ulaştığını kaydetti. Yağan karın, son yıllarda ciddî anlamda su sorunu yaşayan, yer altı ve yer üstü suları hızla azalan Konya Kapalı Havzası için sevindirici olduğunu dile getiren Pınarkara, “kepek kar” olmasına ise üzüldüklerini bildirdi. Kepek karın su yoğunluğunun çok az olduğunu ve su açısından beklenen oranda fayda sağlamayacağını ifade eden Pınarkara, şunları söyledi: “2 yıl önce Konya’ya yağan kar yüzünden ağaçların dalları kırılmış, direkler devrilmişti. Ağaç dallarının karı taşımaya gücü yetmedi. O dönem yağan karın su yoğunluğu yüzde 45’ti. Şimdiki karın yoğunluğu ise sadece yüzde 11. Yani hacminin yüzde 11’i su oluyor. Erime sonucunda ortaya çıkan suyun da sadece yüzde 15’i yer altına iner. Bu oran yavaş erime olursa geçerli. Rüzgârın etkisiyle hızlı erime olursa daha da az yer altına besleme olur.”
|