“Sokakta Yaşayan, Suç İşleyen ve Suça Maruz Kalan Çocuklar: Ankara ve İstanbul Örneği, Çözümler ve Öneriler” araştırmasına göre, çocukları suç işlemeye yönlendiren etkenlerin başında arkadaş çevresi ve televizyon geliyor.
Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülin Günşen İçli tarafından yapılan ‘’Sokakta Yaşayan, Suç İşleyen ve Suça Maruz Kalan Çocuklar: Ankara ve İstanbul Örneği, Çözümler ve Öneriler’’ araştırmasına göre, ‘’çocukları suç işlemeye yönlendiren etkenlerin başında arkadaş çevresi ve televizyon geliyor.’’
TÜBİTAK destekli ve Polis Akademisi’nce yönetilen araştırma, toplam 1526 çocuk ve gençle görüşülerek yapıldı. Görüşülen çocukların yüzde 87,5’ini erkekler oluşturuyor. Araştırmaya katılan çocukların yüzde 40,5’i ilköğretim mezunu, yüzde 18,2’si lise öğrencisi ve yüzde 3,5’i lise mezunu; bunların yüzde 42,2’si evde, yüzde 35’i cezaevinde, yüzde 19,5’i de bir merkezde ya da kurumda yaşıyor.
Araştırma kapsamında görüşülen çocukların annelerinin yüzde 30,1’i okuma yazma bilmiyor, yüzde 29,1’inin de ilkokul mezunu; babalarının ise yüzde 33,8’inin ilkokul mezunu, yüzde 13,1’inin de okur-yazar.
Bu çocukların yüzde 38’i Ankara ve İstanbul’a başka bir yerden göç ettiğini belirtirken, bunların yüzde 46,8’inin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan, yüzde 13,7’sinin ise İç Anadolu’dan geldiğini söyledi. Göç eden çocukların yüzde 55,6’sı ailesinin ‘’çalışmak amacıyla’’ bu şehirlere geldiğini belirtti. Görüşülen çocukların yüzde 25,5’i yedi veya daha fazla kişiden oluşan kalabalık ailelerde yaşıyor.
ÇOCUKLAR VE ŞİDDET
Görüşülen çocuklardan yüzde 37,2’sinin ilk işlediği suç ‘’gasp, dolandırıcılık, yankesicilik ve kapkaç’’, yüzde 15,4’ünün ‘’adam öldürme, yaralama, darp’’, yüzde 9,4’ünün ise hırsızlık. Çocukların yüzde 27,4’ü ilk suçunu ‘’para için’’ işlediğini ifade etti. Yüzde 39,7’si suç işleme fikrini ‘’çevresi’’, ‘’arkadaşları’’ ve ‘’televizyondan’’ edindiğini söyledi. Araştırma sonuçlarına göre, çocukların yüzde 15,6’sının ailesi işledikleri suça hak veriyor. Yüzde 13,8’inin ailesi ise çocuklarının suçlarına kayıtsız kalıyor.
TAVSİYELER
Araştırmanın, ‘’Çözümler ve Öneriler’’ bölümünde çocukların önemli bir kısmının durumlarından ailelerini ve arkadaşlarını sorumlu tuttuğunu belirten İçli, ailelerin eğitilmelerinin önemine dikkati çekti.
Kalabalık aileye sahip olan çocukların daha çok ‘’istismar, ihmal ve ekonomik yetersizlik gibi problemlerle karşılaştıklarını’’ belirten İçli, ‘’aile ilişkilerini güçlendirici aileye yönelik öğrenim programları düzenlenmesi, aile planlamasının öneminin vatandaşlara anlatılmasını’’ tavsiye etti.
‘’Köyden kente göç konusunda makro tedbirlerin alınması gerektiğini’’ ifade eden İçli, koruyucu tedbirlerle göçün sebep olabileceği olumsuz durumların önünün kesilebileceğini kaydetti. İçli, ayrıca tiner gibi kimyevi maddelerin amacı dışında çocuklar tarafından kullanımını ve çocuklara satışını yasaklayan yasal düzenlemelerin yapılmasını tavsiye etti.
|