Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu, gübre fiyatlarının yüzde 60-70 oranında arttığını ifade ederken, ‘’Durum böyle devam ederse tarım biter, çiftçi tarlasını ekmekten vazgeçer’’ dedi.
Halil Ordu, son bir hafta içinde gübre fiyatlarının arttığını, ekonomik sıkıntı içinde olan çiftçinin gübre alamadığını, bu nedenle de ekimlerde sorun yaşanacağını söyledi. Ordu, şöyle konuştu: “Ne oldu da gübre fiyatları arttı anlayamadık. Gübre ve ham madde dışardan geliyor, tamam. Ama döviz kuru, dolar artmadı, başka bir şey olmadı. Nereden geldi bu zam? Durum böyle devam ederse tarım biter, çiftçi tarlasını ekmekten vazgeçer. Bu da tüketiciye yansır. Çiftçi tarımdan vazgeçer.’’
“GÜBREYE DESTEK VERİLSİN’’
Bu arada doğrudan Gelir Desteğinin (DGD) kaldırıldığını, bunun yerine ürün desteği verildiğini anlatan Ordu, DGD’nin yerine gübreye destek verilmesini istedi. Gübreye destek verilmemesi halinde Türkiye’de tarımsal üretimin durabileceğini öne süren Ordu, şöyle devam etti:
‘’Gübreye destek verilsin. Eğer bu yıl bu destek sağlanmazsa tarımsal üretim durur. Zarar edeceğini bile bile çiftçi neden tarlasını eksin? Türkiye’de yeni gübre fabrikaları üretim tesisleri kurulmalı. Ham madde maliyetleri azaltılmalı. Dünyanın dördüncü en büyük tarım ülkesiyiz ama gübre ve gübre ham maddesi dışardan geliyor. Dışarıya bağımlılıktan kurtulmalıyız. Gübre fiyatlarının artması sonuçta tüketiciye yansıyacak.’’
GÜBRE FİYATLARI BİR AYDA
YÜZDE YÜZDEN FAZLA ARTTI
Öte yandan Büyükgebiz Tarım Limited Şirketi sahibi Dr. Fatih Büyükgebiz, gübre fiyatlarının son bir aydır yüzde 100’den fazla arttığı söyledi. Büyükfebiz, dab 50 kilogramlık gübrenin fiyatının 35-37 YTL’den 68 YTL’ye, 50 kilogramlık şeker gübrenin fiyatının 18 YTL’den 40 YTL’ye, mab 25 kilogramlık gübrenin de 35 YTL’den 65 YTL’ye yükseldiğini belirtti. Büyükgebizli, fiyat artışları yüzünden satışların önemli ölçüde düştüğünü, çiftçinin gübre satın alamaz hale geldiğini kaydetti.
|