Ankara Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Ketenoğlu, ışık kirliliğinin bitkilerin büyüme ritmini bozduğunu, böcek ve kuşların da yön bulma duygularını zayıflatarak ‘’ekosistemleri yok ettiğini’’ kaydetti.
Işık kirliliğinin çevre üzerindeki etkilerini değerlendiren Prof. Dr. Ketenoğlu, gökyüzüne dik ve gereğinden fazla aydınlatmanın ‘’ışık kirliliği’’ olarak adlandırıldığını anlattı. Prof. Dr. Osman Ketenoğlu, günlük ve mevsimlik sıcaklık ve ışık değişimlerinin canlıların biyolojik ritmlerini etkilediğini belirterek, şöyle konuştu:
‘’Aşırı gece aydınlatmaları biyolojiyi yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle de olayın fiziksel özelliklerinden ziyade biyolojik etkileri ön plana çıkıyor. Işık kirliliği, ekolojik sistemleri etkiliyor, hayvan göçlerinin, av avcı ilişkilerinin değişmesine neden oluyor, ekolojik yapıyı bozuyor. Işık kirliliği, bitkilerin büyüme ritmini bozuyor, böcek ve kuşların yön bulma duyguları zayıflatarak ekosistemleri yok ediyor.’’
|