AKP ve MHP’nin “Başörtüsü için anayasa değişikliği teklifi’’ konusunda, anlaşmasının ardından üniversite senatoları yasağa karşı birbiri ardına açıklama yapmaya başladı.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Senatosu’ndan yapılan açıklamada, ‘’Başörtüsü için anayasa değişikliği teklifi’’ konusunda, “Getirilen teklifin eğitim-öğrenim özgürlüğü, kanun önünde eşitlik ilkeleri çerçevesinde sunuluyor olması meselenin özünü değiştirmemektedir’’ denildi.
Açıklamada, konuyla ilgili Anayasa ve yasa teklifinin ‘’Türkiye Cumhuriyeti’nin ilkeleri ve toplumun çağdaş nitelikleri ile bağdaşmayan, kaygı verici bir girişim olarak değerlendirildiği’’ ifade edilerek, ‘’Bu girişimle aydınlanma ilkesinin, Atatürk devrimlerinin, çağdaş demokrasinin, kişi özgürlüklerinin ve kadın erkek eşitliğinin ve bunların teminatı olan laiklik ilkesinin zedeleneceği açıktır” denildi.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Senatosu tarafından yapılan açıklamada ise, “Üniversitemiz, türban yasağının kaldırılması konusunda gelinen noktayı endişe ile izlemektedir’’ denildi. Açıklamada şu görüşler dile getirildi:
“İstanbul Üniversitesi Senatosu olarak türban yasağının anayasa değişikliği yapılarak aşılmaya çalışılmasının yanlış olacağını düşünüyoruz. Türban yasağının anayasa değişikliği yoluyla aşılmak istenmesi, laiklik ilkesine, yani anayasanın ruhuna aykırı olacaktır. Üniversitemizde dinsel simgelerin kullanılması yasağı, dayanağını laiklik ilkesinden almaktadır. Politik çıkarlar ve siyasî tercihlerin, din ve vicdan özgürlüğü adı altında üniversitelerde bilimsel özgürlükleri tehdit etmesi kabul edilemez. Türkiye, din istismarına ve şeriat oyunlarına sahne olmayacaktır. Sosyal düzenimizi bilerek veya bilmeyerek değiştirmek isteyenlere göz yumulamaz.’’
Ege Üniversitesi (EÜ) Senatosu, toplanarak yüksek öğrenim kurumlarında başörtüsünün serbest bırakılması konusundaki gelişmeleri tartıştı. Senato adına bir açıklama yapan EÜ Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, başörtüsünün bir özgürlük göstergesi olmadığını iddia ederek, “Aksine özgür ve özerk insanlar yetiştirmeyi engelleyen bir kalıptır” görüşünü ileri sürdü. Rektör Bayındır, açıklamasında özetle şunları kaydetti: “Yüksek öğretim kurumlarında türbanın serbest bırakılması konusundaki gelişmeler, EÜ Senatosu tarafından endişeyle karşılanmaktadır. Bugüne kadar üniversitelerimizde, cumhuriyetin ruhuna uygun kılık kıyafet düzenlemeleri büyük ölçüde yerleşmiştir. İktidar partisinin üniversitelere türbanı sokma politikasına yönelik çabaların hız kazanması, cumhuriyetin kuruluş ilkelerine yürekten bağlı olan EÜ mensuplarında büyük bir rahatsızlık yaratmıştır. Bu sorun, türbanı insan hakları ve özgürlük çerçevesinde sunanların gayretleriyle büyütülmüştür.”
|