Türkiye genelinde birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvurma oranı yüzde 40 iken, aile hekimliği uygulamasında bu oranın yüzde 60'lara kadar çıktığı bildirildi.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Koray Arberk, aile hekimliği uygulamasında vatandaşın daha iyi sağlık hizmeti almasını amaçladıklarını söyledi.
Uygulamaya ilk olarak Eylül 2005'te Düzce'de başladıklarını ve 2008 yılı sonu itibariyle aile hekimliğine geçen il sayısının 59'a ulaşacağını belirten Arberk, 2009 yılında ise Türkiye'nin tamamının aile hekimliğine geçmiş olacağını kaydetti.
Arberk, Türkiye'de şu anda nüfusun yaklaşık yüzde 25'ine aile hekimliği hizmetinin verildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
''Kaliteli sağlık hizmetini yaygınlaştırmak amacıyla yapılan bir uygulama. Bu tür uygulamaları, uygulama sonuçlarını gördükten sonra yaygınlaştırmak gerekiyor. Biz de öyle yaptık. Sonuçta, vatandaş ve sağlık çalışanlarının memnuniyeti bizim için önemli. Yaptığımız tüm anketlerde aile hekimliğine geçildikten sonra bu memnuniyetin arttığını tespit ettik. Ülke genelinde birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvurma oranı yüzde 40 iken, aile hekimliğinde bu oran yüzde 60'lara kadar çıktı. Sağlık kurumundan daha fazla hizmet alınan bu sistemde vatandaş memnuniyeti artıyor. Amaçladığımız pek çok noktaya ulaşmış durumdayız. Özellikle hasta ve çalışan memnuniyetleri anlamında çok güzel sonuçlarla karşılaşıyoruz. Aile hekimliği, uygulandığı illerde bulaşıcı hastalıkların görülme sıklığının azalmasını, bebek, gebe ve doğumsal takiplerin daha iyi yapılmasını sağladı. Maliyet açısından baktığımızda da etkin ve sürdürülebilir olduğunu gördük. Diğer illere de yaygınlaştırmaya başladık.''
Aile hekimliği uygulamasıyla toplum sağlığı merkezlerinin geliştirildiğini anlatan Arberk, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezleriyle verem savaş dispanserleri gibi birinci basamak sağlık kurumlarının toplum sağlığı merkezleriyle entegrasyonunun sağlandığını vurguladı.
|