Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ABD'de yaşanan ve dünya borsalarını da etkisi altına alınan küresel dalga konusunda, ''Paniğe kapılmaya gerek yok, gelişmeleri dikkatle izliyoruz'' dedi. Unakıtan, Türkiye'nin "yumuşak karnı" olarak görülen cari açıktan dolayı bir sıkıntıya girilmeyeceğini, özelleştirmelerin devam edeceğini vurguladı.
Maliye Bakanı, dünyadaki ve Türkiye'deki ekonomik gelişmeler ile 2007 yılı bütçe uygulama sonuçlarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.
FED'in faiz indirimlerinin finansal piyasalardaki dalgalanmayı bir miktar azalttığını belirten Unakıtan, ancak özel şirketler ve yatırım bankalarının zarar açıklamaları ile olumsuz senaryoların önem kazandığının da altını çizdi.
Asya piyasalarının da bu gelişmelerden olumsuz etkilendiğini ve Asya borsalarında ciddi kayıplar meydana geldiğini ifade eden Unakıtan, FED'in de dün ara kararla yeni bir faiz indirimine gittiğine işaret etti. Unakıtan, bu şekilde Merkez Bankası'nın ne kadar proaktif davrandığını gösterdiğini de vurguladı. FED'in bu ayki normal toplantısında da faiz indirimine gideceğinin tahmin edildiğini kaydeden Unakıtan, şöyle devam etti: "İndirim, kayıpları bir miktar telafi etse de, finansal piyasalardaki olumsuz girişi durduramayacağı görüşleri ağırlık kazanmaktadır. Dünya ekonomisinin bu süreci bir yavaşlama ile atlatacağı fikrine karşı, tüm ülkelerin zararlı bir dönemden geçeceği aşikârdır.
Bundan biz de etkileniyoruz. Türkiye'de konut kredisi krizi olmamıştır. Bu gelişmiş ülkelerde söz konusu. Ama o krizin etkileri bize de geliyor. Bankacılık da hiç olmadığı kadar kuvvetli günlerini yaşıyor. Yapılan reformlarla, bankacılık çok kuvvetli hale geldi."
TÜRKİYE GÜÇLENDİ
"Türkiye'nin ekonomik yapısı, dış sorunları kaldırabilecek güçtedir" diyen Unakıtan, dış yatırımcıların da Türkiye'deki bu olumlu görünümü dikkate alacakları savundu. Bakan Unakıtan, daha sonra "Türkiye'nin yumuşak karnı" şeklinde düşünülebilecek konularla ilgili değerlendirmeler yaptı. Bunlardan birinin cari açık olduğuna işaret eden Unakıtan, şöyle konuştu: "Cari açıktan dolayı sıkıntıya girer miyiz? Girmeyiz. Bu şokta da, küresel dalgalanmalarda da girmeyiz. Bakın özelleştirmeler var. Bu sene özelleştirmeye daha fazla önem vererek devam ediyoruz.
Tekel'i yakında özelleştireceğiz. İzmir Limanını 1 milyar 275 milyon dolara, Petkim'i 2 milyar 40 milyon dolara sattık. Danıştay'da neticelenmeyi bekliyoruz. Olumlu neticelendiğinde bu paralar peşin olarak kasamıza gelecek. Halk Bankası, Telekom'un kalan hissesi özelleşecek. Otoyol ve köprüler, Milli Piyango özelleşecek. Bunlar büyük miktarlı özelleştirmeler. Enerji dağıtımlarını, hatta üretimleriyle birlikte özelleştirmeyi düşünüyoruz. Onlara başlayacağız. Sadece özelleştirmeyi düşünürsek, Türkiye bir sorun yaşamaz."
Dışarıda dalgalanma olsa da, olmasa da Türkiye'nin yapması gereken şeyler olduğunu ifade eden Maliye Bakanı, bunları "mali disiplinin elden bırakılmaması, yapısal reformlara devam etmek ve ekonomiyi güçlü hale getirmek, enflasyonu ve borç oranını düşürmek, cari açığa çare bulmak ve borç kırılganlığını azaltmak" olarak sıraladı.
"HERKES HESABINA, KİTABINA DİKKAT ETSİN"
Türkiye'nin kamu maliyesi ile bankaları ile güçlü durumda bulunduğunu da belirten Unakıtan, daha sonra şunları söyledi: "Aynı politikalara devam edeceğiz. Seçim oldu, şu oldu, bu oldu ama bütçe açığı, hedefin altında gerçekleştirdi. Bu şoktan etkilenmememiz mümkün değil. Çok dikkatli olacağız. Herhangi bir paniğe kapılmamızın hiç gereği yoktur.
Özel sektörün de dikkat etmesi lazım. Dolar veya euro gelirin yoksa, o şekilde borçlanma. Hiç kimse hesap etmeden adımını atmasın. TL gelirin var, dövizle borçlan olmaz. Herkes hesabına, kitabına dikkat etsin. Biz, kimsenin ayak değneği değiliz."
2007 BÜTÇESİ 14 MİLYAR YTL AÇIK VERDİ
Türkiye'nin 2007 yılı merkezi yönetim bütçe giderleri 203 milyar 501 milyon YTL, bütçe gelirleri de 189 milyar 617 milyon YTL oldu. Buna göre 2007 bütçe açığı 13 milyar 883 milyon YTL olarak hesaplandı. Unakıtan'ın verdiği bilgilere göre, merkezi yönetim bütçe giderlerinin 2007 yılı gerçekleşme oranı yüzde 99.3, merkezi yönetim bütçe gelirlerininki ise yüzde 100.8 oldu. 2007 yılında faiz hariç bütçe giderleri 154 milyar 769 milyon YTL ve gerçekleşme oranı yüzde 101.8, faiz harcamaları 48 milyar 731 milyon YTL gerçekleşme oranı yüzde 92 olarak hesaplandı.
Aralık ayı verilerine bakıldığında ise merkezi yönetim bütçe giderleri 19 milyar 99 milyon YTL, faiz hariç bütçe giderleri 17 milyar 329 milyon YTL, merkezi yönetim bütçe gelirleri 14 milyar 930 milyon YTL oldu. Geçen yıl aralık ayında vergi gelirleri 12 milyar 242 milyon YTL olurken, bu sonuçlara göre bütçe açığı 4 milyar 169 milyon YTL, faiz dışı denge ise 2 milyar 400 milyon YTL açık verdi.
"BÜTÇE AÇIĞI HEDEFLEDİĞİMİZDEN AZ
Unakıtan, rakamları değerlendirirken "2007 yılı bütçe açığı 16.8 milyar YTL olarak hedeflendi, ancak açık 13.9 milyar YTL olarak gerçekleşti. Demek ki bütçe açığı 2007'de bizim hedeflediğimizden daha az olmuş" dedi.
Unakıtan, gazetecilerin Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasıyla ilgili bir sorusu üzerine de, ''Taşıyacağız, lâmı cimi yok bu işin. BDDK da, SPK da taşınacak, finansal merkez orası'' dedi.
|