Mardin İl Sağlık Müdürü Dr. Sait Avar, ailelerin çocuklarını sabah kahvaltısı yaptırmadan kesinlikle okula göndermemesi gerektiğini belirterek, kahvaltısız okula giden öğrencinin derslerinde başarısız olduğunu söyledi.
Ülkelerin kahvaltı alışkanlıklarının birbirinden farklı olduğunu ifade eden Avar, "Türkiye'de kırsal kesimde genellikle çorba ve yöresel yemekler tercih ediliyor. Kentlerde ise ekmek, peynir, zeytin, çay kahvaltının gözdeleri arasında. Gelir yükseldikçe reçel, bal, tahıl gevrekleri gibi besinler de bu listeye ekleniyor. Türkiye'de okul çocukları arasında en sık atlanan öğünün kahvaltı olduğu belirlendi. 16-19 yaş grubundaki gençlerle, yapılan bir çalışmada yüzde 70'inin kahvaltı yapmadan okula geldikleri belirlenmiş. Gençler, iştahsızlık ve vakitsizliği kahvaltı etmeme sebebi olarak göstermişler. Yapılan araştırma sonucunda Türkiye'de çocukların yüzde 30'unun kahvaltı alışkanlığının hiç olmadığı belirlenmiş. Genellikle simit, bisküvi, gözleme, sandviç, içecek olarak da kolalı içeceklerin tercih edildiği tesbit edildi. Dengesiz, düzensiz beslenme alışkanlıkları çocuklarda ve gençlerde şişmanlık, kalp, damar hastalıklarına sebep olabiliyor veya zemin hazırlayabiliyor" dedi.
Çocuklar kahvaltıyı anne ve babasıyla yapsın
Çocukların sabah kahvaltısını anne ve babasıyla yapması gerektiğini vurgulayan Avar, "Günlük enerji ve besin ihtiyacınızın dörtte birini kahvaltıda almak zorundasınız, başka yolu yok. Hele siz bir çocuksanız kahvaltıyı kesinlikle atlamamalısınız, sabah kalktığınızda tembellik yapmamalısınız. Çünkü vitamin ve mineral ihtiyacınızın önemli bir bölümünü kahvaltıda alıyorsunuz. Beynin temel ihtiyaçlarından glikoz da kahvaltı yoluyla elde ediliyor" şeklinde konuştu.
|