2007 ÖSS sonuçlarının illere göre değerlendirmesinin yapıldığı ÖSYM verileri mega şehirlerdeki özel okulların, puanlarının son yıllarda düşüşte olduğunu gösteriyor. Anadolu kentlerinin gözle görülür bu başarısının yanında, geçmiş yıllarda sürekli birinci görmeye alıştığımız İstanbul'daki özel okulların birbirleriyle olan kıyasıya yarışı da listelere yansıdı.
ÖSYM tarafından hazırlanan "Ortaöğretim Kurumlarına Göre 2007 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Sonuçları" kitapçığında yer alan verilere göre ÖSS'de Anadolu şehirleri, İstanbul, Ankara, İzmir gibi mega kentleri geride bıraktı. Anadolu kentlerinin son yıllarda artan oranlardaki bu başarısı, artık sürpriz olmaktan çıktı.
Geçtiğimiz senelerde ÖSS sonuçları açıklandığı zaman Anadolu kentlerinin başarısı 'sürpriz' olarak değerlendiriliyordu. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerdeki özel okulların başarısı ise adeta olağan bir durum olarak karşılanıyordu.
Ancak son yıllarda Anadolu'daki gerek devlet ve gerekse özel okulların ard arda aldıkları başarılı sonuçlar ve sıralamalar bu durumu oldukça değiştirdi. Artık, Anadolu illerinin birinci, ikinci ya da üçüncü olması veya sıralamada Anadolu'dan birçok okulun bulunması normal karşılanıyor.
2007 ÖSS sonuçlarına göre de Anadolu illeri oldukça başarılı sonuçlar elde etti. Özellikle Kastamonu'nun Doğanyurt ilçesinde bulunan ve bir müdür, iki öğretmenle eğitim veren Doğanyurt Lisesi'nin, ülke genelindeki bin 729 genel lise arasında ortalama puanıyla SÖZ-2'de Türkiye birincisi, SÖZ-1'de ise Türkiye 3'üncüsü olması Anadolu illerinin başarısını ön plana çıkarttı. Yine SÖZ-2 puan türünde, Eskişehir Atatürk Lisesi ikinci, Karaman Beşyayla M.Akif Ersoy Lisesi ise üçüncü oldu.
Mega şehirler EA-2 puan türünde ise hiç yoktu. EA-2 puan türünde Eskişehir Atatürk Lisesi birinci, Yozgat Sorgun Bahdın Lisesi ikinci, Sakarya Taraklı Lisesi ise üçüncü sırayı paylaştı.
Birçok eğitimci ve veli Anadolu şehirlerinin istikrarlı başarısından oldukça memnun olduklarını belirtti. ÖZKUR-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Yılmaz, özel okulların ÖSS ve OKS sınavlarında daha başarılı olduklarını söyledi.
Yılmaz, "Son yıllarda yapılan sınavlarda gerek ferdi başarılarda gerekse okul başarı oranlarında özel okulların daha başarılı oldukları tarafımızca tespit edilmiştir. Özellikle Anadolu'da son yıllarda bazı devlet okullarının büyük sıçrama yaptıkları görülmekle beraber resmi Fen Liseleri dışında kalan tüm alanlarda özel okulların başarı oranlarının yükselişi dikkat çekmektedir. En başarılı okul sıralamalarında ve üniversite öğrenci yerleştirmede özel okullar emsal kurumların oldukça önünde yer almaktadır" dedi.
Eğitimde başarı sadece lüks sınıflarla sağlanmaz
Kalitenin ancak düzenli bir başarı grafiği ile sağlanabileceğini belirten Çınar Koleji Genel Müdürü Mehmet Baran ise "Anadolu illerinin bu başarısı İstanbul'daki ve diğer büyük kentlerdeki özel okullara örnek olmalıdır. Eğitimde başarı sadece lüks sınıflar ve sosyal imkânlarla sağlanmaz. Eğer başarıya olan inancınız yoksa elinizdekinin hiçbir önemi yok demektir. Başaracağınıza önce kendiniz inanacaksınız. Sonra öğrencilerinizi başaracaklarına inandırmalısınız. Onlara bu yolda sistemli bir çalışma metodu ve hırsı aşılamalısınız. Bunu verebilen okul ister büyük kentlerde olsun, ister Anadolu'nun en ücra bir kasabasında olsun sonuçta başaracaktır" diye konuştu.
2007 ÖSS'de İstanbul, Ankara ve İzmir'deki birçok okul ise Türkiye sıralamasının yanında kendi illeri içinde de kıyasıya yarıştaydı. İstanbul'da Yabancı dille öğretim yapan özel liselerde SAY-2'de birinci Robert Lisesi, ikinci Çınar Koleji, üçüncü Alman Lisesi, dördüncü ise Üsküdar Amerikan Lisesi oldu.
Yine İstanbul'da EA-2 puan türünde ise ilk üç sırayı Galatasaray Lisesi, İstanbul Lisesi ve Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi paylaştı. SÖZ-2 puan türünde de İstanbul sıralamada yer aldı. Birinci Kadıköy Anadolu lisesi, ikinci ise Pertevniyal Anadolu Lisesi oldu.
Ankara'da Anadolu liselerinde SAY-2 puan türünde Ankara Atatürk Anadolu Lisesi birinci olurken Ankara Gazi Anadolu Lisesi ise üçüncü oldu.
|