Çevre ve Orman Bakanlığı, 2008 - 2012 yılları arasını kapsayan 'Ulusal Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planı' hazırladı. Ekolojik sistemin bozulmaya başladığı günümüzde rehabilitasyon, ağaçlandırma ve erozyon kontrolu ile ormanlık alanların arttırılması amaçlanıyor.
Tabiî kaynaklar üzerindeki baskının her geçen gün biraz daha arttığı dünyamızda, tüketim hırsı, çevre temel göstergelerini olumsuz etkiliyor. Gereken tedbirler alınmadığı takdirde, ormanlık alan ve su kaybı, erozyon, ısı artışı, canlı türlerinin birer birer yok olması sonucu yerkürenin ekosistemi bozulacak. Türkiye de dünyada yüksek düzeyde erozyona maruz kalan ülkeler arasında.
Küresel ısınma ve iklim değişikline sebep olan atmosferdeki sera gazının yeniden dengelenmesi gerekiyor. Bunun için bir yandan sera gazı salınımının azaltılması, bir yandan da karbon yutaklarının arttırılması gerekiyor. İşte Bakanlığın en büyük hedefi önemli karasal karbon yutakları olan ormanlık alanların arttırılması. Ülke kaynaklarının seferber edilerek orman varlığının arttırılması, bozuk ormanların rehabilite edilmesi ve erozyonla mücadele edilerek toprak kaybının önlenmesi amaçlanıyor.
2008 - 2012 yılları arasını kapsayan 'Ulusal Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planı'nda, kamu kurum ve kuruluşları ile toplumun bütün kesimlerinin koordineli bir şekilde çalışmaları öngörülüyor. Plan dahilinde; beş yıllık sürede 2 milyon 164 bin hektarında Çevre ve Orman Bakanlığının, 136 bin hektarında ise diğer kurum ve kuluşların çalışma yapacağı toplam 2 milyon 300 bin hektar alanda ağaçlandırma, rehabilitasyon, erozyon kontrolu ve mera ıslâhı yer alıyor. Çalışmaların toplam maliyeti 2 milyar 702 milyon 100 bin YTL olarak tahmin ediliyor.
DÜNYA VE TÜRKİYE'DE ORMAN VARLIĞI
Dünyada kara alanının yüzde 30'u kadar, yani 3.952 milyon hektar ormanlık alan mevcut. Ancak nüfus artışı, ekonomik gelişme, hızlı sanayileşme ve yanlış arazi kullanımı gibi sebepler ormanların bozulmasına sebep oluyor. Böylece çevre kirliliği ve erozyon tehlikesi artıyor, tahrip olan ormanlar da fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremiyor.
Yılda ortalama 13 milyon hektar ormanlık alanın yok olduğu dünyada, iklim değişikliği, küresel ısınma, çölleşme, biyolojik çeşitliliğin yok olması gibi çevre problemleri yaşanıyor.
Bir ülkenin orman bakımından kendine yetebilmesi için topraklarının en az yüzde 30'unun verimli ormanlarla kaplı olması gerekiyor. Türkiye bu orana yakın: yüzde 27.2. Ancak yüzde 49'u verimsiz olan ormanlarımızın sür'atle verimli hale getirilmesi şart.
YAPILACAK ÇALIŞMALAR
VE AMAÇLANAN HEDEFLER
Bakanlığın planında yapılacak çalışmalar arasında kapalı ve bozuk orman alanlarını verimli koru ormanlarına dönüştürecek rehabilitasyon, ekonomik - ekolojik ve sosyal ağaçlandırma, toprak aşınmasını önleyecek erozyon kontrolu yer alıyor.
Bu çalışmalar doğrultusunda ulaşılması planlanan hedefler ise şöyle:
Bozuk ve kapalı ormanlar, az emek ve az masrafla rehabilite edilerek verimli hale getirilecek.
Tabiî denge yeniden tesis edilerek yaşanabilir bir çevre oluşturulacak ve küresel ısınma, iklim değişikliği ve çölleşmenin etkileri en aza indirilecek.
Sel ve taşkınlar engellenecek, elde edilen suyun kalitesi artacak.
Odun hammade ihtiyacı, ağaçlandırma yolu ile kurulan ormanlardan sağlanacak.
Fidan, ağaç ve orman sevgisi yaygınlaştırılacak.
Dikilecek her fidanla topraklarımıza sahip çıkılacak ve erozyonların önüne geçilecek.
Birçok insan ve canlının öldüğü büyük felâketlerin yaşanmaması için ağaç ve orman kaynakları korunacak varlıkları devam ettirilecek.
Ülkedeki her ferdin, kurum ve kuruluşların ağaçlandırma seferberliğine malî ve fizikî destek vermesi sağlanacak.
|