Hükümet, işveren ve işçi kesiminin bir araya geldiği Asgarî Ücret Tespit Komisyonu Asgarî ücreti net 436 YTL olarak belirledi. İşçi temsilcilerinin de bu rakama onay vermesi tepkilere sebeb oldu.
Asgarî Ücretle Çalışanlar Derneği Başkanı Kazım Çorap'a zam oranını ve oy birliğini sorduk.
*Asgarî ücretle ilgili tepkileriniz devam edecek mi?
Tabiî ki. Yıl boyu da devam edecek. Bu ücreti kesinlikle yeterli bulmuyoruz.
* Asgarî ücrete gelen artış hükümet, işveren ve işçi temsilcilerinin oy birliği ile kabul edildi. İşçi temsilcileri buna nasıl olumlu oy verdi?
Biz de anlayamadık. Bunun tepkisini göstermek için dün TÜRK-İŞ'in önüne siyah çelenk bıraktık. Asgarî Ücret Tespit Komisyonu kararına muhalefet şerhi koymamasını protesto ettik.
*Herhangi bir görüşmeniz oldu mu?
Hayır. Birkaç kere randevu talebinde bulunduğumuz halde cevap alamadık.
*Sizce Asgarî ücret sınırı ne olmalı?
Hiç olmazsa TÜRK-İŞ'in belirlediği açlık sınırı olmalıydı. O da 697 YTL'dir. TÜRK-İŞ böyle bir sınır belirlemesine rağmen 435 YTL'nin altına imza attı. Hiç olmazsa kendi belirledikleri rakamda ısrar etmelerini beklerdik.
* Son günlerdeki zamları nasıl karşılıyorsunuz?
Bize günlük 56 kuruşluk zam yaptılar. Ulaşıma da 160 kuruşluk zam geldi. Bize verilen zam sadece ulaşım zammını bile karşılamıyor.
*Hükümetten herhangi bir yetkiliyle görüştünüz mü?
Herhangi bir partiyle siyasi bağlantımız yok. Hepsine eşit mesafedeyiz. Mecliste grubu bulunan bütün siyasi partilerin grup başkanlıklarından randevu talep ettik. MHP'den Oktay Vural, CHP'den Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştük. AK Parti'den bize bir cevap gelmedi.
* İşveren temsilcileriyle bu anlamda bir iletişiminiz oldu mu?
İşverenlerden pek fazla bir şey beklenmez. Hükümetin enflasyon hesabı var. İşverenin maliyet hesabı var ama TÜRK-İŞ niye böyle bir karar aldı anlayamadım? Neye dayanarak imza attılar? Tarihinde ilk kez oy birliği ile karar alındı diye övgü dolu sözlerle anlatıyorlar. Bunu da anlamadım.
* Enflasyon kâğıt üzerinde tek rakama indi. Gerçek hayatta da böyle mi?
Hayır hayır. Sadece ulaşıma yüze 20 zam geldi. Hayatın gerçeği bu değil mi? Nerede yüzde 10'un altında enflasyon? Enflasyonu değerlendirirken nelerin baz alındığı çok önemli. Enflasyonun gerçeği zamlardır. Başka bir şey söylemeye de gerek yok. Enflasyon değerleri, makro ekonomik dengeler, bazı istatistiki bilgiler bizi ilgilendirmiyor. Biz aldığımız ücretle neler yapabildiğimizi ve ayın kaç günü aç kalacağımızın hesabını yapıyoruz . Sayın Başbakanımız Tayyip Erdoğan daha önce simit-çay hesabı yapıyordu ama asgarî ücrete verilen zamla simit bile almak zorlaştı.
|