Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin en uzun kara sınırının Suriye ile olduğunu hatırlatarak, ''Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerini artırarak devam ettirmesi gayet doğal bir gelişmedir. Bizim ilişkilerimizin gelişmesi başkalarını rahatsız edecek değil, aksine bölge barışı için 'olmazsa olmaz' bir gelişme olarak görüyoruz'' dedi.
Yıldırım, resmi bir ziyaret için Ankara'da bulunan Suriye Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedr ile bakanlıkta bir araya geldi. Yıldırım ve Bedr, heyetler arası görüşme öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Suriye sınırında bulunan ve şu anda kapalı olan Çobanbey- Ali Raee demiryolu geçişininde mayınlı bir alan olduğunu anlatan Yıldırım, mayınların temizlenmesinin ardından sınır kapısının bahar aylarında açılacağını ve iki ülke arasındaki demiryolu sınır kapısının 3'e çıkacağını söyledi. Yıldırım, Mersin-Halep ve Gaziantep-Halep arasında demiryolu ile yolcu taşımacılığı imkanlarının araştırıldığının ve iki ülke demiryolu idarelerinin Halep'te demiryolu araçları üretecek bir fabrika kuracaklarını ifade etti. Havacılıkta da Türkiye-Suriye arasında hem seferlerin hem de destinasyonların artırılmasını öngören mutabakat zaptı imzalayacaklarını belirten Yıldırım, İstanbul, Ankara ve Antalya'dan Şam Halep ve Lazkiye'ye seferler gerçekleştirileceğini kaydetti. Magosa ile Lazkiye arasında yolcu taşımacılığına yönelik deniz seferlerinin geçen yıl başladığını hatırlatan Yıldırım, ''KKTC'ye yönelik haksız ambargoya karşı çok güçlü ses Suriye'den geldi. Bunu takdirle karşılıyoruz'' dedi.
Türkiye'nin Suriye ile sınırının yaklaşık 800 kilometre olduğunu anlatan Yıldırım, şöyle devam etti: ''Diğer komşularımıza nazaran en uzun sınırımız Suriye ile. Bu bakımdan Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerini artırarak devam ettirmesi gayet doğal bir gelişmedir. Bizim ilişkilerimizin gelişmesi başkalarını rahatsız edecek değil, aksine bölge barışı için 'olmazsa olmaz' bir gelişme olarak görüyoruz. Bu bakımdan da hiç kimsenin komşularımız ile ortaya koyduğumuz bu iyi ilişkileri farklı bir şekilde yorumlamasını arzu etmiyoruz. İlişkilerimizin gelişmesi hem Irak'ta hem Filistin'de hem bölgenin tamamında istikrarsızlığın sona ermesi, barışın hakim olması için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum.''
|