Yatan hastaların ilaç ve malzemelerinin hastanelerce karşılanmasına ilişkin uygulama 1 Ocakta yürürlüğe girmesine rağmen, ilaç ve malzeme temininden kaynaklanan sorunlar Sağlık Bakanlığına gelmeye başladı.
Alınan bilgiye göre, Sağlık Bakanlığının isteği üzerine, süreçle ilgili sorunlar kamu hastanelerince Bakanlığın Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğüne iletildi. 59 devlet, 21 de eğitim ve araştırma hastanesince ilaç ve malzeme temininde ''sorun olduğu'' bildirildi.
Tedavi yardımıyla ilgili uygulama tebliği, 1 Ocaktan itibaren yatan hastaların ilaç ve malzemelerinin hastaneler tarafından teminini ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmeli sağlık kurumlarının bünyelerinde yapılamayan tetkik ve tahlilleri hizmet alımı yoluyla karşılamalarını öngörüyor.
Bildirilen sorunların ise başlıca ihaleye katılım olmaması, firmalar tarafından teklif verilmemesi ya da ederin üzerinde teklif verilmesi, ödenek sıkıntısı, sağlık müdürlüğü tarafından toplu alım yapılacak olması, barkod numaralarının tamamlanma aşamasında olması, zaman sıkıntısı, depolama ve stoklama problemi gibi sebeplerden kaynaklandığı belirtildi.
Sağlık Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yayınlanan genelgede, ''Hasta mağduriyetine neden olunmaması için gerekli tedbirlerin ivedilikle alınıp, bu sorunların çözülmesi'' istendi.
Bakanlık ayrıca, tetkik ve tedavide mal ve hizmetin herhangi bir nedenle karşılanamaması durumunda, kamu sağlık kurumlarının bunları birbirlerinden temin edebileceklerini belirterek, bunun için kolaylık gösterilmesi gerektiğini bildirdi.
Öte yandan, bazı üniversite hastane yetkilileri, geri ödemelerin düzenli olmaması nedeniyle ilâç ve malzeme firmalarının ihalelere girmediğini ya da çok yüksek fiyat verdiğini belirtmişler, bu sebeple ortopedi malzemeleriyle kardiyoloji ve kanser ilaçlarının temininde sıkıntılar yaşandığını açıklamışlardı.
|