Tüketici Hakları Derneği, elektrik zammının iptali talebiyle Danıştay'da dâvâ açtı. Dernek Başkanı Turhan Çakar, millî gelire göre ülkelerin fiyatları karşılaştırıldığında en pahalı elektriğin Türkiye'de kullanıldığını, son zamla bizdeki elektriğin dünyadaki fiyatlara göre daha da pahalı hale geldiğini belirterek, fiyat politikalarının evrensel tüketici hakları, kamu yararı ve sosyal devlet anlayışına uygun olması gerektiğini kaydetti.
Tüketicilerin normal hayatlarını sürdürebilmesi, karanlıkta kalmaması, gıdasını saklayabilmesi vb. için elektrik kullanmasının en zorunlu ihtiyacı ve en temel hakkı olduğunu kaydeden Çakar, elektrikteki fiyat politikalarının evrensel tüketici hakları, kamu yararı ve sosyal devlet anlayışına uygun olması gerektiğini kaydetti.
Bazı ülkelerde devletin vatandaşına ücretsiz elektrik temin ettiğini belirten Çakar, şöyle konuştu: ''Bu nedenle hükümetin, yüksek kamu yararı gereğince tüketici hakları ve sosyal devlet anlayışına uygun olarak, elektrikteki fiyat politikalarını belirlemesi gerekir. Su, kömür, rüzgar, jeotermal enerji, güneş gibi kendi doğal kaynaklarımız dururken dışa bağımlı ve ithal enerjiye dayalı yanlış elektrik üretim politikalarının sonuçlarının tüketicilere yansıtılmasının hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Bununla birlikte 'ya al ya öde' anlaşmalarından dolayı özel sektörden alınan elektriğin 2-2,5 kat daha pahalı olmasının bu yapılan zamma tüketicinin aleyhine haksız bir gerekçe oluşturması da kabul edilemez.''
Çakar, bütün busebeplerle elektriğe yapılan zammın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dâvâ açtıklarını bildirdi.
Bir gazetecinin, ''başkentte doğal gaz ve toplu ulaşıma yapılan zam konusunda da iptal dâvâsı açmayı düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine Çakar, ''Şu anda tüm başkentler içerisinde en pahalı ulaşım Ankara'da. Bir asgarî ücretli, gelirinin yüzde 30'dan fazlasını sadece ulaşıma harcıyor'' diye konuştu. Çakar, toplu ulaşıma ve doğal gaza yapılan zam konusunu görüştüklerini de sözlerine ekledi.
YÜZDE 15 ZAM 20'Yİ BULDU
Elektriğe yapılan yüzde 15 zamma dağıtım, iletim ve perakende satış hizmetlerinde yapılan yeni artışlar eklenince zam oranı konutlarda yüzde 19'a çıktı. Vergiler ve fonla birlikte vatandaşın faturasına yansıyacak zam oranı yüzde 20'yi bulacak.
Yeni yılla birlikte elektriğe konutlar için yüzde 15, sanayi için yüzde 10 zam yapıldı. Ancak dağıtım, iletim ve perakende satış hizmetleri eklendiğinde zammın açıklanan oranın üstüne çıkacağı anlaşıldı. Faturayı oluşturan bu unsurlarla tarife yeniden belirlendi. Buna göre, konutlardaki zam oranı ortalama yüzde 19 oldu. sanayide ise yüzde 10'luk artış yüzde 12'ye çıktı. Faturaya yansıyacak artış bununla da sınırlı kalmıyor. Yüzde 18 KDV, konutlarda yüzde 5, sanayide yüzde 1 oranında alınan belediye tüketim vergisi ve yüzde 1'lik enerji fonu da bu artışlara eklenecek. Bu haliyle vatandaşın eline geçecek faturada konutta 15.8 kuruş olan kilovatsaat başına tarife 18.9 kuruşa yükselecek. Böylece elektrik zammı vatandaşa yüzde 19.62 olarak yansıyacak.
OTOMATİK TARİFEYLE ZAM ARTABİLİR
Otomatik tarife ile birlikte artan petrol ve doğalgaz fiyatları da dikkate alındığında Şubat ayında bu zam oranının daha da artabileceği belirtiliyor.
|