|
|
|
"Tehlikeli" ihtimal |
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Genel Sekreteri Dr. Nihat Zal, Türkiye'nin taahhütlerini yeteri kadar yerine getirmemesi halinde, İstanbul'daki UNESCO listesindeki tarihî varlıkların, "Tehlikedeki Dünya Kültür Mirası" listesine kaydırılma ihtimali olduğunu
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Genel Sekreteri Dr. Nihat Zal, Four Seasons Oteli'nin Sultanahmet'teki Bizans kalıntıları üzerine genişlemesine izin verildiği ve bu nedenle UNESCO'nun, İstanbul'daki kültür varlıklarını listesinden çıkarabileceği yönündeki haberlerle ilgili olarak, "Buradaki tarihî varlıklarla ilgili 2005 yılından bu yana bir süreç işliyor. Sürecin tamamlandığı 2008 Şubat ayında yapılacak toplantının sonucunda UNESCO'nun yaklaşımı belli olur" dedi.
Dr. Nihat Zal, bir gazetenin haberinde UNESCO'yla bağlantılı gösterilen Uluslararası Anıtlar ve Sitler Koruma Konseyinin (ICOMOS), UNESCO'nun doğrudan organı olmadığını söyledi.
UNESCO'nun şu anda konuyla ilgili resmî bir yaklaşımı, açıklaması olmadığını belirten Dr. Zal, İstanbul tarihî şehir alanındaki kültürel varlıklarla ilgili 2005 yılından bu yana bir süreç işlediğini, varlıkların yönetim planı ve koruma programının geliştirilmesiyle ilgili görüşmelerin halen devam ettiğini anlattı.
Dr. Zal, sürecin dolacağı 2008 yılının Şubat ayında yapılacak toplantının önemli olduğunu bildirdi. Türkiye'de, listedeki tarihî varlıkların korunmasıyla ilgili UNESCO'ya yürütücü kurum olarak Kültür ve Turizm Bakanlığının taahhüt verdiğini ve taahhütlerin gelecek yılın Şubat ayına kadar tamamlanacağının söylendiğini dile getiren Dr. Zal, ancak süreç bittikten ve toplantı yapıldıktan sonra UNESCO'nun, listesindeki İstanbul'daki tarihî varlıklarla ilgili yaklaşımının belli olacağını ifade etti.
"TEHLİKEDEKİ MİRAS"
LİSTESİNE KAYMA İHTİMALİ...
Dr. Zal, UNESCO'nun üç tür uygulaması olduğunu belirterek, İstanbul'daki tarihî varlıkların birinci uygulama olan "Dünya Kültür Mirası" listesinde olduğunu, bunun önemli bir prestij kaynağı sağladığını söyledi.
İkinci olarak tarihî varlıkların "Tehlikedeki Dünya Kültür Mirası" listesine alınabildiğini, üçüncü olarak da listeden çıkarma uygulamasının yapıldığını ifade eden Dr. Zal, Türkiye'nin taahhütlerini yeteri kadar yerine getirmemesi halinde, İstanbul'daki UNESCO listesindeki tarihî varlıkların, "Tehlikedeki Dünya Kültür Mirası" listesine kaydırılma ihtimali olduğunu dile getirdi.
"UNESCO, FİNANS ÖRGÜTÜ DEĞİL"
Dr. Zal, UNESCO'nun bir finans örgütü olmadığına, dünya miras listesine alınan varlıklar için doğrudan para verilmediğine de işaret ederek, "para kesilecek" tarzındaki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Son tartışmaların yeni olduğunu, konunun 2008 değerlendirme raporuna girip girmeyeceğini bilemediklerini belirten Zal, ancak tarihî varlıklarla ilgili olduğu için durumun raporda yer alabileceğini bildirdi.
Zal, İstanbul'un tamamının UNESCO listesinde olduğu gibi bir izlenim olduğunu, aslında tarihî yarımadanın listede yer aldığını da vurguladı.
|
02.01.2008
|
|
|
Tokyo'daki "Topkapı Sarayı"na Japon ilgisi |
Kültür ve Turizm Bakanlığının Japonya'da açtığı ''Topkapı Sarayı'nın Hazineleri-Muhteşem Osmanlı Hanedanlığı Sergisi''ni gezen 5 binden fazla Japon, Türkiye'ye geldi.
1 Ağustos-24 Eylül tarihleri arasında Japonya'nın Tokyo Metropolitan Sanat Müzesi'nde, 6 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında da Kyoto Müzesi'nde izlenime sunulan sergi, 11 Şubat'a kadar da Nagoya Şehir Müzesi'nde Japonların beğenisine sunulacak.
Osmanlı dönemini yansıtan nadide eserlere, Nagoya şehrindeki Japonların şimdiden büyük ilgi gösterdiği belirtildi. Serginin, yurt dışında açılan sergiler arasında da en fazla ilgi görenlerden biri olduğu bildirildi.
Öte yandan, 11 milyonun üzerine tiraja sahip Japonya'nın en büyük gazetelerinden Asahi Shimbun Gazetesi'nin de serginin Nagoya'daki açılışıyla ilgili üç sayfalık ek yayımlandığı belirtildi. Gazete, her gün sergideki bir eseri ayrıntılı tanıtacak. Bölgede yayın yapan Nagoya Tv'nin ise sabah programlarında sergiye yer vereceği kaydedildi.
Sergide, Topkapı Sarayı Müzesi'nden 111, Türk İslâm Eserleri Müzesi koleksiyonundan da 29 parça olmak üzere toplam 140 parça sunuluyor. Eserlerin toplam bedelinin 65 milyon 593 bin dolar olduğu bildirildi.
Buna göre, Topkapı Sarayı Müzesi'nden kahve ibriği, çorba tası, sini, kâse gibi mutfak eşyaları ile hamam tası, leğen, güğüm, bebek beşiği gibi günlük eşyalar yer alacak.
Ayrıca, zümrüt küpe, gerdanlık, halhal, kutu gibi süs eşyaları ile kılıç, miğfer gibi savaş eşyaları da sergilenecek.
Türk İslâm Eserleri Müzesi'den de Hürrem Sultan Vakfiyesi, Sultan I. Mahmud'a ait Tuğralı Mülkname, Sultan IV. Mehmet'e ait Tuğralı Ferman ve Sultan III. Selim'e ait Tuğralı Temlikname gibi belge niteliğindeki 29 önemli eser izlenime sunulacak.
|
02.01.2008
|
|
|
''2007 yılı Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri'' açıklandı |
Türkiye Yazarlar Birliği'nin (TYB) ''2007 yılı, Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri''ni alanlar açıklandı.
TYB Genel Başkanı Doç. Dr. Hicabi Kırlangıç, düzenlediği basın toplantısında, 2007 yılının kültür-sanat ve düşünce hayatındaki gelişmeleri değerlendirilerek, yılın yazar, fikir ve sanatçılarını belirlediklerini söyledi.
Ödüllerin, edebiyat ve sanat uzmanları arasında gerçekleştirilen anket çalışmalarının ardından, alanının tanınmış isimlerinden oluşturulan özel komisyonların yaptıkları çalışmalar sonucunda belirlenmekte olduğunu belirten Kırlangıç, "Değişik kesimlere mensup kişi ve kuruluşlardan alınan bilgiler ışığında yıl içerisinde ortaya konulan fikir ve sanat ürünleri, başvuru esasına dayanmadan ve eser sahiplerinin haber ve bilgisi bulunmadan objektif ölçütlerle değerlendirilmektedir" dedi.
TYB'nin 24 dalda ödüle layık gördüğü 2007 yılının yazar, fikir adamı ve sanatçıları şu şekilde açıklandı:
-Hikaye: Abdullah Harmancı, "Yerlere Göklere" isimli eseriyle
-Şiir: Şaban Abak, "Kayıp Atlar Haritası" adlı eseriyle
-Roman: Ayşe Kulin, "Veda" isimli eseriyle
-Deneme: Mehmet Aycı, "Mürekkep Ten" isimli eseriyle
-Fikir: İbrahim Kalın, "İslam ve Batı" isimli eseriyle
-Araştırma: Nurcan Toksoy, "Halkevleri" isimli eseriyle
-İnceleme: Mehmet Narlı, "Şiir ve Mekan" isimli eseriyle
-Edebi Tenkit: Osman Özbahçe, "Kural Dışı" isimli eseriyle
-Hatıra: Hicran Göze, "Kadıköylü Yıllarım" isimli eseriyle
-Gezi: Özcan Yüksek, "Sessizce Dön" isimli eseriyle
-Tercüme: Ali Benli, Macit Karagözoğlu, "Muhammed Ferid'den İngiliz İşgaline Karşı Osmanlı Hilafeti" isimli eseriyle
-Biyografi: Ersin Özarslan, "Erol Güngör" isimli eseriyle
-Çocuk Edebiyatı: Nurdan Damla, "365 Günde Sevgili Peygamberim" isimli eseriyle
-Basın/Fıkra: Nuh Gönültaş, Bugün Gazetesindeki yazılarıyla
-Basın/Fikir: Leyla İpekçi, Zaman Gazetesindeki yazılarıyla
-Dergi: Bizim Külliye
-Elektronik Yayıncılık: Sanatalemi.net
-TV/Belgesel: TRT, Mevlana isimli çalışmasıyla
-TV/Dizi: ATV, Karayılan
-Şehir Kitapları: Nevzat Köseoğlu, "Geçmiş Zaman Peşinde Yahut Vaizin Söyledikleri" isimli eseriyle
-Radyo Programı: Alim Kahraman, "Rasim Özdenören'le Mavera Yolculuğu" - Burç FM
-Yayıncılık/Kamu: Sivas Belediyesi, yaptığı kültürel yayınlar ile
-Yayıncılık/Özel: Beyan Yayınları
-Özel Ödül: Polatlı Belediyesi, yayıncılık ve kültürel faaliyetleri ile
-Basın Yönetim: Ali Adakoğlu, Gerçek Hayat
-Üstün Hizmet: Prof. Dr. Ömer Faruk Akün, Prof. Dr. M. Said Hatiboğlu ve Yücel Çakmaklı.
|
Cemil Yüzer
/ ANKARA
02.01.2008
|
|
|
2008 "Yahya Kemal Yılı" |
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2008'i Yahya Kemal yılı ilân etti. Yıl boyunca büyük şairle ilgili uluslararası sergi ve sempozyumlar düzenlenecek.
2008'in, Türk şiirinin en önemli ustalarından biri olan Yahya Kemal Beyatlı'nın ölümünün 50. yılı olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu vesile ile büyük şairin daha iyi tanınacağını ve anlaşılacağını umduğunu dile getirdi.
|
02.01.2008
|
|
|
Kıssadan 2.hisse |
Bahçelievler Belediyesince bu yıl ikincisi düzenlenen "Kısadan Hisse Kısa Film Günleri"nin, 12-16 Mart 2008 tarihleri arasında gerçekleştirileceği bildirildi.
Bahçelievler Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Türk sinemasına destek sağlamak, üretici isimlerin sinema sektörüne tanıtılması ve özellikle gençlerin san'atsal duyarlılıklarının geliştirilmesine katkıda bulunabilmek amacıyla ikinci kez Kısa Film Günleri'nin düzenlendiği belirtildi.
Açıklamada, 12-16 Mart 2008 tarihlerinde Bahçelievler Belediyesi Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek Kısadan Hisse Kısa Film Günleri'ne, ulusal düzeyde bütün profesyonel ve amatör san'atçıların kurmaca, canlandırma, deneysel, belgesel ve animasyon türlerinde üretilmiş filmleriyle katılabilecekleri kaydedildi.
Kısa Film Günleri'ne son müracaat tarihinin 22 Şubat 2008 olduğu, kabul edilen filmlerin 25 Şubat 2008'de bütün katılımcılara bildirileceği belirtilen açıklamada, faaliyete daha önce bir festivale katılmış ya da ödül kazanmış eserlerle de başvurulabileceği ifade edildi.
Açıklamada, faaliyet kabul edilen bütün filmlerin gösteriminin yapılacağı ve eser sahiplerine katılım belgesi verileceği kaydedilerek, Kısa Film Günleri kapsamında ayrıca panel, söyleşi, atölye çalışması ve özel gösterimler gerçekleştirileceği bildirildi.
|
02.01.2008
|
|
|
Tiyatroya 1.2 milyon YTL destek |
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2005-2006 san'at sezonunda 38 özel tiyatroya toplam 1 milyon 222 bin 500 YTL devlet desteği sağlandığını bildirdi.
Günay, MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır'ın özel tiyatrolara sağlanan devlet desteğine ilişkin soru önergesini cevaplandırdı.
Özel tiyatrolara yapılacak devlet desteği için Değerlendirme Kurulları oluşturulduğunu belirten Günay, projelerin değerlendirildiği Değerlendirme Komisyonunda müsteşar, güzel san'atlarla ilgili müsteşar yardımcısı, Güzel Sanatlar Genel Müdürü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü ile tiyatro alanında tanınmış kişiler arasından Bakanlıkça belirlenen 3 kişiden oluştuğunu bildirdi.
Ertuğrul Günay, 2005-2006 san'at sezonunda 38 profesyonel tiyatroya devlet desteği sağlandığını belirterek, bu tiyatrolara toplam 1 milyon 222 bin 500 YTL yardım yapıldığını kaydetti.
|
02.01.2008
|
|
|
|
Son Dakika Haberleri
|
|
|
|
|