Samsun’da her yıl 10 bin lise mezunu gencin, şehirdeki işsiz sayısına eklendiği bildirildi. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Samsun İl Müdürü Tahsin Bayar, yaptığı açıklamada, eğitim sistemindeki eksikliklerin işsizlik oranını artırdığını ileri sürdü.
Liseden sonra herhangi bir üniversiteye yerleştirilemeyen gençlerin o şehrin iş piyasasına atıldığını belirten Bayar, bu gençlerin vasıflı eleman olmadıkları için bir işe yerleştirilemediklerini ve tabiî olarak, şehrin işsizlik oranını da etkilediklerini söyledi.
Samsun’da her yıl il merkezi ve ilçelerdeki liselerden 12 bin civarında gencin mezun olduğunu bildiren Bayar, mezun olan gençlerden ancak bin veya 1500’ünün üniversiteye devam edebildiklerine işaret etti.
Geri kalan yaklaşık 10 bin gencin her yıl Samsun iş piyasasına atılarak çoğunluğunun işsiz kaldığını belirten Bayar, ‘’Liseden mezun olan gençler bir meslek sahibi olmadıkları ve üniversiteyi de kazanamadıkları için kentteki işsiz sayısını artırıyorlar’’ dedi.
Samsun’da bugün itibariyle kayıtlı işsiz sayısının 12 bin 788 olduğunu söyleyen Bayar, işsizlerin eğitim durumlarına bakıldığında ise 441’ini okur yazar olmayanların, 5 bin 907’sini ilköğretim mezunlarının, 4 bin 636’sını orta öğretim ve liselerin bin 37’sini ön lisans, 767’sini ise lisans ve lisansüstü mezunlarının oluşturduğunu bildirdi.
‘’Görüldüğü üzere Samsun’da işsizlerin yaklaşık yüzde 85’i lise ve daha az eğitim seviyesine sahiptir’’ diyen Bayar, işsizlerin çoğunluğunun kalifiye eleman olmadıklarını söyledi.
İşsizliğin bir diğer boyutunun yeni istihdam alanları oluşturulması gerektiğini ifade eden Bayar, meslek liselerinin sayılarının ve niteliklerinin artırılması, bu liselerden kalifiye eleman yetiştirilmesi ve gençlerin bu liselere yönlendirilmesi ile piyasanın ihtiyacı olan iş gücünün yetiştirilebileceğine ve işsizliğin de azaltılabileceğine işaret etti.
ÜNİVERSİTE MEZUNLARI DA İŞSİZ
Günümüzde öğrenciler arasında tek hedef üniversite olarak görülmesine rağmen, üniversite mezunlarının da işsiz kaldığına dikkat çeken Bayar, şöyle dedi: “Piyasanın kaynakçıdan operatör kullanıcısına, yeni model araba tamircisinden iş makinesi kullanıcısına kadar yüzlerce alanda iş talebi var.
Ancak pek çok alanda çalışacak kalifiye eleman yok. Samsun’da her yıl 10 bin gencimiz lise ve dengi okullarından mezun olarak, işsizlerin arasına katılıyor. Çoğu bize başvuruyor. Ancak yetişmiş iş gücü olmadıkları için bu gençlere iş bulmakta zorluk çekiyoruz. Bu aynı zamanda Türkiye’nin de sorunu. Meslek liselerinin eğitimdeki rolü artırılmalı ve piyasanın ihtiyaç duyduğu alanlarda bu liselerde yeni bölümler açılarak eğitim verilmeli. Artık her gencin hayali üniversite olmamalı.
Gençlerimiz kapasitelerine ve yeteneklerine göre yönlendirilirse ve yeni istihdam alanları oluşturulursa işsizlik azalacaktır. Gençlerin iş bulması için bir meslekte uzmanlaşmaları şart. Artık piyasa her şeyi bilen ama hiçbir şey bilmeyen eleman istemiyor. Tek bir konuda uzman olsun, işini iyi yapsın istiyor.’’
|