Irak’ta, Mart 2003’deki ABD işgalinden beri on binlerce insanın ülkeden ya da ülke içinde daha güvenli yerlere kaçtığı bir ortamda hem koalisyon güçlerine yönelik saldırılar, hem de Sünnilerle Şiiler arasındaki kanlı çatışmaların son bulması için çabalar sürerken, bu yıl da gündelik hale gelen ölümlü saldırılar hız kesmedi.
Yetkililer, özellikle başşehir Bağdat’ta uygulamaya giren güvenlik planı sayesinde şiddet olaylarında azalma eğilimi görüldüğünü söylese de Irak’taki Amerikan askerlerinin de ağır kayıp verdiği (900 asker) bir yıl olan 2007’de, 3 Şubat’ta Bağdat’ın Şiî mahallesinde düzenlenen ve 130 kişinin ölümüne, 305 kişinin yaralanmasına yol açan saldırı, dünya basınının da manşetlerine taşındı.
Irak’ta Amerikan askerlerinin sayısının 160 bine ulaştığı 2007’de El Kaide ile mücadele başlatan on binlerce Sünnî milis de uygulanan stratejiye destek vermiş oldu. Bu arada, radikal Şiî lideri Mukteda Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu Ağustosta ateşkes ilan etti. ABD Başkanı George Bush, Eylül ayında Irak’a beklenmedik ziyarette bulundu ve şiddet olaylarındaki azalma eğiliminin devam etmesi halinde 2008’de Amerikan birliklerinin sayısının azaltılacağını açıkladı.
El Kaide ise Ekim ayında direnişçilere “işgalci Amerikalılara” karşı birlik çağrısında bulundu ve Aralıkta da ABD’nin Iraklı müttefiklerine karşı kampanya başlattığını duyurdu. Yıl sonunda Bağdat’ın kuzeyindeki bölgede şiddet olaylarının azaldığı haberleri gelirken, ülkeden kaçanların bazıları da geri dönmeye başladı. Siyasette ise Şiilerin hakimiyetindeki, Başbakan Nuri El Maliki hükümeti, hükümetten ayrılan Sünniler ve radikal Şiiler karşısında pek varlık gösteremedi.
18 vilayetin hepsinin kontrolünü ele alma hedefine de ulaşamayan hükümet, hayatî önemdeki kanunları çıkarmada da başarılı olamadı.
|