Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa da bayram coşkusunu hisseden yerlerden biriydi. Addis Ababa’da yaşayan Müslüman halkın çok büyük bir kısmı şehir merkezindeki stadyuma akın edip içinde ve çevresinde çocuklarıyla birlikte saf tutttu.
Türkiye’den gönderilen kurbanlar, Etiyopya’nın başşehri Addis Ababa’da ihtiyaç sahipleri müslümanlara ulaştırıldı. Fakirliğin simgesi haline gelen ‘kara kıta’ Afrika’nın açlıkla mücadele eden ülkelerinden Etiyopya’da halk, bayram sevincini Türk kardeşleri vasıtasıyla yaşadı.
Günün ilk ışıklarıyla birlikte şehir stadyumuna akın eden yaklaşık 1 buçuk milyon müslüman bayram namazını aynı anda kıldı. Namazdan sonra Türkiye’den bağış yoluyla gelen kurbanlık hayvanların etleri İslâmî usullere riayet edilerek kesildi ve burada yaşayan ihtiyaç sahibi Müslümanlara dağıtıldı. Kurban yardımlarının dağıtım organizasyonunu ülkede Türkiye’yi temsilen bulunan Türk okulunun idareci ve öğretmenleriyle Türkiye’den gelen Kimse Yok Mu Derneği gönüllüleri üstlendi.
Civanmert Anadolu insanı, yüzyıllar öncesinde ‘zulümden kaçan Müslümanlara açılan kapı’nın sahiplerine vefasını gösterdi. Hazreti Muhammed’in çağrısına uyarak Müslüman oldukları için eziyet ve işkence gören yaklaşık 20 Müslüman Mekkeli, yine Hazreti Muhammed’in çağrısına uyarak bin 400 yıl önce bugün Etiyopya olarak bilinen Habeşistan’a gitmişti. Yaşadıkları zulümden kurtulmak için Habeş’e göç eden Müslümanların Mekkeli müşrikler tarafından bu ülkede de rahat bırakılmamış ve tutuklanarak idarecilerin karşısına çıkartılmıştı. ‘Diplomasi dehası’ Amr bin As’ın ısrarlarına rağmen Habeşistan’ın Hıristiyan hükümdarı Necaşi, Müslüman Mekkelilere kendi ülkelerinde diledikleri kadar yaşamaları için müsaade etmişti. Yozlaşmış da olsa bir Allah inancı bulunan ve daha sonra Müslüman olduğu anlaşılan Necaşi’nin bu iyiliğine Hazreti Muhammed, vefatında gıyabi cenaze namazı kıldırarak mukabele etmişti.
ŞÜKRAN TÜRKİYE
Birkaç kiloya tekabül eden et paketlerini alarak evlerinin yolunu tutan Etiyopyalı Müslümanların sevinçleri gözlerinden okundu. Kimi evdeki aç çocuklarına kimi hasta anne babasına bayram günü yedirebilecek et bulmanın sevincini yaşarken Türkiye’ye ve Türk halkına teşekkür etmeyi ihmal etmedi. Etiyopyalı Müslümanların dillerinden ‘Şükran Türkiye’, ‘Elhamdülillahirabbilalemin’, ‘Türkiye’yi seviyoruz, Elhamdülillah’ ifadeleri eksik olmadı. Yaşlı bir Etiyopyalının övgüsü ise daha farklıydı. Et kesen Etiyopyalı, ‘Türkiye’ye teşekkür ediyoruz, hakikaten Türk halkı insanların içinde en iyi insanlar.’ dedi.
Etiyopya namazda kenetlendi
Addis Ababa’da bayram sabahı en çok dikkat çeken şey mahşer yerini ve hac mevsiminde Mekke sokaklarını andıran görüntüler oldu. ‘Teşrik tekbirleri’ eşliğinde belli bir yöne doğru adeta oluk oluk akan Müslümanların nereye gittiği kısa süre sonra anlaşıldı. Addis Ababa’da yaşayan Müslüman halkın çok büyük bir kısmı şehir merkezindeki stadyuma akın edip içinde ve çevresinde çocuklarıyla birlikte saf tutttu. Kadınların da hazır bulunduğu namaz öncesinde ülkenin Diyanet İşleri Sorumlusu Ömer İdris konuşma yaparak Devlet Başkanı’nın bayram mesajını halka iletip bayramlarını tebrik etti. Duâ, tekbirler ve konuşmaların ardından yerel Emniyet birimlerinin verdiği bilgilere göre sayıları yaklaşık 1 buçuk milyonu bulan Etiyopyalı, namaza durdu. Namazın ardından Etiyopyalılar, yine mahşeri kalabalık oluşturarak Addis Ababa caddelerinden bayram sevincini yaşamak için evlerine gitti.
|