Şehir merkezlerine uzaklıkları sebebiyle yardımlardan yeterince faydalanamayan Toroslar’daki çocuklar, ağır kış şartlarında eğitim mücadelesi veriyor. Özellikle Toros Dağlarının yüksek kesimlerindeki köylerde, ayaklarındaki lastik ayakkabı, hatta terlikle kilometrelerce yol yürümek zorunda kalan çocuklardan en şanslıları ise soğuktan korunacak bir mont bulanlar oluyor. Taşımalı eğitim sebebiyle, küçük yaştaki çocukların güç şartlar altında uzak merkezlere gittiği belirtiliyor.
Şehir merkezlerine uzaklıkları sebebiyle yardımlardan yeterince faydalanamayan Toroslar’daki çocuklar, ağır kış şartlarında eğitim mücadelesi veriyor. Özellikle Toros Dağları’nın yüksek kesimlerindeki köylerde, ayaklarındaki lastik ayakkabı, hatta terlikle kilometrelerce yol yürümek zorunda kalan çocuklardan en şanslıları ise soğuktan korunacak bir mont bulanlar oluyor.
Adana’da, köy çocuklarının okuma azmine ışık olmak amacıyla yürüttüğü çalışmalarla tanınan Çukurova Türkmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, geçen yıl dağ köylerindeki 2 bin çocuğa ulaşabilirken, dernek tarafından ihtiyaç sahibi öğrencinin ise çok daha fazla olduğu belirtiliyor.
Dernek Başkanı İsmail Demirdüzen, yaptığı açıklamada, şehir içinde yoğun göç alan kenar semtlerdeki ailelerin, ‘’okuma yardımı’’, diğer vakıf yardımları ile çocuklarının ihtiyaçlarını kolayca giderebildiklerini, ancak dağ köylerinde çocuklara yapılan yardımların ise yok denecek kadar az olduğunu söyledi.
Uzak köylerde öğrenim mücadelesi veren çocukların, ‘’unutulduklarını’’, ancak alamadıkları destek sebebiyle devletini dışlamadıklarını anlatan Demirdüzen, ‘’Yardım yaptığımız bir çocuk, eğer kendisinde varsa, ‘Benim var arkadaşıma verin’ diyor. Bu onurlu davranış, dağ köylerindeki çocukların daha çok yardımı fazlasıyla hak ettiğini gösteriyor’’ dedi. Demirdüzen, Toros Dağları’nda her köye ulaşmaya çalıştıklarını da ifade ederek, bu yılki amaçlarının ise 5 bin çocuk olduğunu kaydetti.
Okullarını bırakıp tarlaya gidiyorlar
‘’Mevsimlik Tarım İşçiliği Nedeniyle Eğitimine Ara Veren İlköğretim Öğrencileri Araştırması’’nın sonuçlarını açıklayan Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, ‘’Adana, Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Gaziantep’te ilköğretime devam eden öğrencilerin yüzde 9.82’si ücretli tarım işçiliği sebebiyle okullarını erken terk edip, geç başlıyor’’ dedi.
Şanlıurfa’da da 3 yıl önce yapılan ve şehir merkezinden 7 kilometre uzaklıktaki GAP Anadolu Lisesi de geçtiğimiz günlerde gündeme gelmişti. Yolu hâlâ yapılmadığı için eleştirilen okula 3 yıldır gitmeye çalışan öğrencilerin özellikle yağışlı havalarda çamur deryasına dönen toprak yolda yürümek zorunda kaldıkları, geçen yıl okulu ziyaret eden Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan’ın makam aracının da çamura saplandığı biliniyor.
|