Dr. Şükrü Karatepe başkanlığındaki bir çalışma grubu tarafından hazırlanan “Anayasa Raporu”, MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat tarafından açıklandı. Hükümetin reformlara ciddiyetle devam etmesi istenen raporda, “Türkiye’nin insan hakları, yargı, güvenlik, hukuk devleti, yüksek öğrenim konularında toplumsal krize sebep olan sorunlarını aşabilmek için köklü bir Anayasa reformu gerekmektedir” denildi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat, genel ahlâka aykırı olmamak kaydıyla kamuda kıyafet yasağını sona erdirecek bir düzenlemenin yapılmasının zorunlu olduğunu bildirdi. MÜSİAD, hukukçu ve akademisyenlerden oluşan Anayasa Çalışma Grubuna hazırlattığı ‘’Yeni Bir Anayasa İçin Görüş ve Öneriler’’ adlı raporu açıklandı.
MÜSİAD Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Genel Başkan Ömer Bolat, Türkiye’de insan hakları, yargı, güvenlik, hukuk devleti ve yüksek öğretim konularında toplumsal krize sebep olan sorunları aşabilmek için köklü bir anayasa reformu gerektiğini söyledi.
1982 anayasasının yasakçı hüviyetleri ağır olan kısıtlayıcı nitelikte olduğunu kaydeden Bolat, “Halbuki anayasalar farklı siyasi düşünce, kanaat, inanç, sosyal sınıf ve statüden insanların barış ve huzur içinde bir arada yaşamasının ortak kurallarını gösteren bir toplumsal sözleşmedir ve öyle olması gerekir” dedi. Türkiye’nin iç gelişmeleri ve uluslararası kuruluşlarla ilişkilerinin, toplumun bütün kesimlerini kucaklayan sivil bir anayasanın hazırlanmasını zorunlu kıldığını ifade eden Bolat, ‘’Yeni anayasanın hukukun üstünlüğünü ele alan, birey ile devlet arasındaki ilişkileri dengeli bir konuma getiren, katılımcı, daha demokratik tarzda hazırlanmış bir anayasa olmasını istiyoruz’’ diye konuştu.
Yeni anayasada devlet için resmi bir ideoloji tarif edilmemesi, tüm düşüncelerin eşit şartlarda yarışarak siyaset yapmasına izin verilmesi önerisinde bulunan Bolat, anayasanın katılımcı bir siyasî rejim öngörmesi, sendika, dernek, öğrenci ve öğretim üyelerinin siyaset yapabilmesi, YÖK’ün yapısının ve siyasî partilerin iç yapılarının demokratikleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Bolat, temel hak ve hürriyetler açısından en fazla korunması gerekenin düşünce, inanç ve teşebbüs hürriyeti olduğunu vurguladı.
|