Emekli Orgeneral Edip Başer, İran üzerinde oynanacak gerçek bir savaş oyununda hayati düzeyde etkilenecek ülkelerin başında Türkiye’nin geleceğini söyledi.
Türkiye Emekli Subaylar Derneği Stratejik Araştırmalar Merkezi (TESSAM) tarafından Gazi Üniversitesi’nde, “ABD-İran Gerginliği ve Türkiye’ye Etkileri” konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyumun “Bölgenin Jeostratejik Durumu ve Taraflar Açısından Değerlendirilmesi” başlıklı ilk oturumunun başkanlığını yapan emekli Orgeneral Edip Başer, yaptığı konuşmada, bölgede uzun süredir varlığını sürdüren İran krizinin ABD ile bir savaşa dönüşme olasılığının özellikle son bir yıl içerisinde oldukça yüksek düzeye ulaştığını belirtti.
ABD’nin küresel çıkarları bağlamında en önemli coğrafi alanın Orta Doğu coğrafyası olduğunu vurgulayan Başer, “Bölgede hayati çıkarları olan ve süper güce rağmen bölgede rol oynamayı göze alan diğer aktörlerin” de olduğunu söyledi. Başer, kesin yargılar ifade etmenin falcılık olarak nitelendirilebileceğini belirterek, “İran üzerinde oynanacak gerçek bir savaş oyunundan hayati düzeyde etkilenecek ülkelerin başında Türkiye’nin geleceğini söylemek bir sırrın açıklanması ya da bir falcılık sonucu sayılmamalıdır” diye konuştu. Böyle bir gelişmenin “küresel aktörler ve bunlar arasındaki mevcut dengeler açısından da hayra yorumlanmasının” mümkün olmayacağını belirten Başer, İran’a yönelik bir harekatın sadece İran topraklarıyla sınırlı kalmayacağını da vurguladı.
ABD Başkanı George Bush’un 1 yıl içinde görev süresinin dolacağını ve bugün görünen haliyle yerini Demokrat bir başkana devredeceğini dile getiren Başer, “Bunun aksinin mümkün olabilmesinin şu günlerde İran’a karşı bir zafer kazanılması ve Irak’taki sıkıntılı durumun başarıyla sonuçlandırılmasıyla mümkün olabileceğini” söyledi. ABD toplumunun Bush yönetiminin Irak ve Afganistan’da uğradığı başarısızlıklardan önemli ölçüde tedirgin olduğunu vurgulayan Başer, Orta Doğu’da taşların yerine oturması, uzun bir barışın yerleşik hale gelebilmesinin daha uzun bir süre mümkün görünmediğini söyledi.
Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) İran Uzmanı Arif Keskin de ABD ve İran’ın 1979’dan sonraki politikalarının karşılıklı olarak iflas ettiğini belirterek, “ABD ve İran ya anlaşacak ya çatışacak” dedi. ABD’nin Irak ve Afganistan’ı işgalinin ardından iki ülke arasındaki “taşeron savaşının” artık bittiğini ifade eden Kesin, “Artık direk çatışma dönemi başlamıştır. İran, bölgede fırsat ihdas etmek yerine tehditleri azaltmaya çalışıyor. ABD’nin İran’a karşı oluşturduğu düşmanlık nedeniyle İran sistemi bozucu bir faktörmüş gibi gözüküyor. Bu nedenle İran, komşularıyla sağlıklı ilişki kurmakta zorlanıyor. Bölgesel zorunluluklar her iki devleti çok farklı noktalara itebilir” diye konuştu.
|