Kurban Bayramı’na sayılı günler kala uzmanlar fazla kırmızı et tüketiminde vatandaşların daha dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunuyor.
Elazığ Özel Ufuk Tıp Merkezi Beyin-Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İsmail Akdemir, kalp hastalıkları açısından yüksek risk altında olan ya da kalp hastalığı tanısı konulmuş kişilerin beslenme düzenine önem vermeleri gerektiğini söyledi.
Kırmızı et tüketimi ile ilgili vatandaşların çok duyarlı davranmadıklarını ifade eden Op. Dr. Akdemir, özellikle Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketiminin insanların sağlık problemlerini üst düzeylere ulaştırabildiğini açıkladı. Kurban Bayramı’nda et tüketimi arttığı için kalp ve tansiyon rahatsızlıkları sebebiyle sağlık kuruluşlarına müracaatlarda büyük artış görüldüğünü hatırlatan Op.Dr. Akdemir, şöyle dedi:
“Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolestrol içeriği daha yüksek olan ve gelenek haline gelen kavurma yeniliyor. Bu yemekte kalp-damar, diyabet ve yüksek tansiyon hastalarını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli; aşırı et tüketmemelidir. Şayet kavurma yapılacak ise de içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir.”
|