Malezya eski Başbakan Yardımcısı Enver İbrahim, Türkiye ile Malezya’nın son dönemlerde kıyaslanmasıyla ilgili olarak Türkiye’nin demokrasi tecrübesinin daha ileride olduğunu ve daha modern bir ülke olduğunu söyledi
İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği’nin (İDSB) düzenlediği ve İstanbul’da iki gün sürecek olan ‘İslamofobya’ konulu, uluslararsası konferans dün Cevahir Otel’de düzenlenen açılış töreni ve ilk gün oturumlarıyla başladı. Yerli-yabancı 100 bilim adamı, aydın ve sivil toplum temsilcisinin katıldığı ve 60 tebliğin sunulacağı konferansın açılışına ilginin yoğun olduğu gözlendi.
Gazetemizin Dış Haberler Müdürü Mustafa Özcan’ın da oturum başkanı olarak iştirak ettiği konferansta konuşan İDSB Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu, konferansı düzenleme sebeplerinin başında “Açık bir ayrımcılık olan İslamofobya olgusunun tüm yönleriyle ele alınmasını sağlayıp, çözüme yönelik projeler üreterek dünya barışına katkıda bulunmak, dünyadaki İslamofobik olayları izleyip medya kuruluşlarına, akademik çevrelere ve karar alma mekanizmalarına raporlar ve çözüm önerileri sunacak bir izleme komitesi/merkezi kurmak, uluslararası basın-yayın kuruluşlarında İslamofobik yayınlar konusunda duyarlılığı artırmak” olduğunu belirtti.
İslamofobya’nın dünya barışına açık bir tehdit ve bir düşünce olmaktan öte, açık bir ayrımcılık ve insanlık suçu olduğunu belirten Sadıkoğlu, “İslamofobya, antisemitizm gibi suç sayılmalı, terör ve ırkçılıktan beslenen bu tehlikeli ayrımcılığa karşı yasalar çıkartılmalıdır. Terörü İslam’la özdeş gösterme gayretleri kesinlikle kötü niyetli bir söylemdir ve İslamofobya’yı artırmaya dönük karanlık bir propagandanın ürünüdür. ‘İslami terör’, ‘İslamofaşizm’ gibi tabirlerin kullanılması ise İslam düşmanlığının yaygınlaşmasına yönelik topyekün bir saldırı planının parçasıdır” dedi.
CEYLAN: İSLAMİFOBYA İNSAN HAKKI İHLALİ
Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Başkanı (TGTV) Necati Ceylan ise İslamofobya’nın gelişmesinde bir düşman algısı olmadan var olamayan küresel güç ABD’nin baş sorumluluğunun olduğunu ifade etti. Ceylan, “ABD İslamofobya’yı küresel talanının bir aracı ve nesnesi haline getirmiştir. Onun batılı yandaşları da bu sofraya onunla beraber oturmuşlardır. Kamuoyunu’da istilaları konusunda tatmin etmek için İslamofobya korkusunu oluşturup, geliştirmektedirler” dedi.
İslamofobya’nın sadece gayri müslim ülkelerde değil İslam ülkelerinde ve hatta Türkiye’de dahi yaşanmakta olduğunu belirten Ceylan, bunun en önemli örneklerinden birinin Türkiye’de dini tercihleri sebebiyle gerici, irticacı olarak nitelenen ve hatta eğitim hakkı elinden alınan vatandaşların varlığı olduğunu ifade etti. Bazı medya kuruluşlarının kasıtlı yahut cehaletten kaynaklanan çarpıtmalarının da buna bir örneklik teşkil edeceğini belirten Ceylan, bu manada İslamofobya’nın insan hakları ihlali olarak değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Enver İbrahim: Türkiye model olabilir
Malezya eski Başbakan Yardımcısı Enver İbrahim ise, İslamofobya olgusunun ABD’nin “War On Terror” (terörle savaş) politikasının bir sonucu ve gerekçesi olarak türetildiğini ve 11 Eylül’ün, kimyasal silahların, nükleer bahanelerin İslamofobya üretilmesinde bir araç olarak kullanıldığını ifade etti. Herşeyden önce Müslümanların kendilerine de bazı sorular yöneltmesi gerektiğini ifade eden Enver İbrahim, İslam ülkelerinde ifade özgürlüğü, demokrasi ve insan hakları konusunda yaşanan eksiklikleri hatırlattı. “Türkiye bu konularda İslam ülkelerine çok iyi bir model olabilir” diyen Enver İbrahim, Türkiye ile Malezya’nın son dönemlerde kıyaslanmasıyla ilgili olarak da Türkiye’nin demokrasi tecrübesinin daha ileride olduğunu ve daha modern bir ülke olduğunu da kaydetti.
Keşmir Eski Cumhurbaşkanı Serdar Muhammed Abdulkayyum Han, İslamofobya’nın yeni bir fenomen olmadığını ve küreselleşmenin de bu sorunu ciddi bir hale getirdiğini belirtti. Türkiye’nin bir arada yaşamanın ve barışın önemli bir örneği olduğunu vurgulayan Han, böyle bir konferansın sorunun çözümünde önemli etkileri olacağını dile getirdi.
İHSANOĞLU: IRKÇILIKTAN
DAHA TEHLİKELİ OLACAK
İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu da İslamofobya’nın tehlikeli bir dinamik haline geldiğini ve eğer önlem alınmazsa yalnız Müslümanlar için değil bütün din ve kültürler için tehlikeli olacağını belirtti. İslamofobya’nın ırkçılıktan daha tehlikeli bir hale geldiğini belirten İhsanoğlu, “Bunun sebeplerinden biri önyargı ve cehalettir. Batıdaki kimi medya organları ve ilim adlamları da İslam hakkında önyargılı fikirler öne sürüyorlar. Durumun en üzücü tarafı ise İslamofobya ne yazıkki resmiyet kazanabiliyor” dedi.
ARMSTRONG: BATININ İSLÂM ALGISI YANLIŞ
Yeni Asya’nın sorulanı cevaplandıran İngiliz Yazar Karen Armstrong ise Batının İslamofobik olduğunu kabul etmesi gerektiğini belirtti. Batı’daki İslamofobya fikrinin tarihsel köklerinde Haçlı zihniyetinin yer aldığını belirten Karen Armstrong, bu zihniyetle mücadeleyi kendi cihadı olarak nitelendirdiğini ifade etti. Batının İslam algısının çok yanlış olduğunu anlatan Armstrong, “Batı İslam’ı şiddet ve kılıç dini olarak tanımaktadır. Bunu 11 Eylül olayları da güçlendirmiştir. Ancak şöyle de bir gerçek var ki, 11 Eylül olaylarının akabinde Amerika Birleşik Devletleri’nde Kur’an-ı Kerim satışları olağanüstü derecede yükselmiş ve kitapçılarda bulunamaz hale gelmiştir” dedi.
Karen Armstrong, İslamofobya’nın güçlenmesinde iki unsurun negatif etkileri olduğunu belirterek, bunlardan birinin kendilerini İslami olarak nitelendiren teröristler olduğunu ancak bunların İslamiyet ile uzaktan yakında alakaları olmadığını ifade etti. Diğer unsuru ise “Batının seküler radikalleri” olarak nitelendiren Armstrong, bu ikisiyle mücadele etmek durumunda olduğumuzu belirtti.
Hiçbir dinin kaynağında şiddet ve teröre yer olmadığını vurgulayan Armstrong, “Asıl önemli olan dini kişisel hayatta pratiğe dökmektir. Hz Muhammed, bize sadece dua ve namazı değil, aynı zamanda hayatlarımızda adaleti ve barışı tesis etmeyi de öğretmiş ve öğütlemiştir” dedi. Armstrong, “Biz sizi birbirinizi tanıyasınız diye kabilelere ve ırklara ayırdık” ayetini hatırlatarak, Hz Muhammed’in de bizden böyle davranmamızı isteyeceğini belirtti.
Müslümanların barış dolu bir dünya tesis etmede tecrübeli olduklarını belirten Armstrong, “Siz bunu başarabilirsiniz, çok daha önce de yaptınız. İnşallah tekrar yapabilirsiniz” diyerek sözlerini noktaladı.
|