ABD’nin dünyaca ünlü üniversitelerinden Harvard ve Preston’da kürsüsü bulunan Prof. Dr. Marlaine Lockheed, pamuk tarımında çalışan çocukların okula kazandırılması için Adana’da gerçekleştirilen projeyi öğrencilerine ‘’ders’’ olarak anlatacak.
Uluslararası Çalışma Örgütü ve Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) işbirliği ile Adana’da gerçekleştirilen projenin uzmanı Kazım İlkkan Kertmen, yaptığı açıklamada, 15 Kasım 2007 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen ‘’Bin Yıl Hedefleri ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği 3. Ulusal Konferansı’’na, ‘’Tarımda Çalışan Çocukların Eğitime Kazandırılması’’ sunumuyla katıldıklarını söyledi.
Yurt dışından birçok projenin sunulduğu konferansa, Türkiye’den dört proje seçildiğini anlatan Kertmen, bunun sevincini yaşarken, konferansa katılan Amerikalı sosyolog Prof. Dr. Marlaine Lockheed’in de ilgisini çekmeyi başardıklarını ifade etti.
Kertmen, sunum sonrası Prof. Dr. Marlaine Lockheed ile birebir görüşme yaptıklarını belirterek, ‘’Kendisi bize, ‘projeler ışık tutmak içindir ancak siz oradaki sorunu tamamen çözmüş-sünüz’ dedi. Bu övgü dolu sözler, yağmur çamur, 40 derece sıcak demeden tek tek dolaşıp okula gidecek çocuk aradığımız yorucu ve yoğun çalışma tempomuzun yorgunluğunu atmamıza yetti’’ diye konuştu.
Lockheed’in, projeyle ilgili tüm CD, fotoğraf ve detay bilgileri öğrencilerine ders olarak anlatmak üzere kendilerinden aldığını belirterek, eğitim sosyoloğu ve Kızların Okullardaki Bağışlanamaz Yokluğu adlı kitabın yazarı Lockheed’in projeye ilgisi bizi heyecanlandırdı’’ dedi. Kertmen, Prof. Dr. Lockheed’e, bütün belgelerin yanı sıra Karataş’taki çadırlarda olumsuz şartlarda yaşayan çocuklar ve onların gelecekten beklentilerini içeren belgeseli de verdiklerini belirterek, ‘’bu belgesel ünlü eğitim sosyoloğunu çok duygulandırdı’’ diye konuştu.
Prof. Dr. Marlaine Lockheed’in yanı sıra, Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerinin de proje hakkında bilgiler aldığını belirten Kertmen, bu projenin, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesinde derslerde örnek proje olarak gösterildiğini kaydetti.
Kertmen, 2 yıl süreli projenin tamamlanmasının ardından, çalışmaların Karataş Halk Eğitim Merkezi bünyesinde devam ettiğini, proje kapsamında bugüne kadar bin 931’i kız, 4 bin 219 tarım işçisi çocuğu okulla buluşturduklarını ifade etti.
|