KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, geçmişte başkanlık sistemini gündeme getirdiğinde, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve arkadaşlarının o zaman, ‘’Asla! Denktaş diktatör olacak’’ diye karşı çıktığını belirterek, ‘’Şimdi ben bunlardan korkmuyorum. Diktatör çıksalar da bir şey yapamazlar. Neden, çünkü artık ‘devletim’ diyen bir halkımız vardır’’ dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, “ne kadar iyi bir devlet düzeni oluşturabilirsek, ne kadar başarılı çalışan bir mekanizma oluşturabilirsek, hem bugün hem yarın olası bir çözümde de bu bizim işimize gelecektir’’ dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Talat ve KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Denktaş, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin (UKÜ) önceki gece organize ettiği, ‘’KKTC’de Rejim Tartışmaları: Başkanlık Sistemi mi, Parlamenter Sistem mi’’ konulu panelde konuştu. İzleyicilerin sorularını da cevaplayan Talat ve Denktaş’ın konuşması zaman zaman esprili bir havada geçti.
‘’Bizde şimdiki sistem en kötü sistemdir’’ diyen Denktaş, bugünkü sistemin yanlış olduğunu, başkanlık sisteminin her yönüyle tartışılması gerektiğini ifade etti.
‘’Başkanlık böyle küçük bir toplumda muhakkak daha etkili bir şeydir’’ diyen Denktaş, başkanlık sisteminde, uzmanların idaresinde, tarafsız bir ombudsmanın, tarafsız bir sayıştay ve tarafız bir yargının şart olduğunu, tarafsızlığın sözde değil özde olması gerektiğini kaydetti.
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, başkanlık sisteminde en belirgin özelliğin kuvvetler ayrılığı olduğuna işaret etti.
Halk tarafından seçilen bir başkanın meşrûiyetinin tartışılmayacağını kaydeden Talat, KKTC’de cumhurbaşkanını halkın seçtiğini ve meşrûiyetinin tartışılmadığını, ancak yetkilerinin kısıtlı olduğunu, anayasanın başı olmasının da sembolik olduğunu belirtti.
Kuvvetler ayrılığını ciddî şekilde sağlamak gerektiğini ifade eden Talat, bunu sağlamanın en bilinen yolunun da başkanlık sistemi olduğunu söyledi. Talat, başkanlık sisteminin enine boyuna tartışılması ve tartışmalara halkın da katılması gerektiğini ifade etti.
|