Meclis, yasama çalışmalarında sivil toplum örgütlerinin katkısını kurumsallaştırmaya hazırlanıyor. Alınan bilgiye göre, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın, ‘’yasama sürecinde sivil toplumun katkısının alınmasını öngören farklı bir sistemin oturtulması’’ önerisiyle ilgili olarak, Kanun ve Kararlar Daire Başkanlığı tarafından teknik çalışma yapıldı.
Yabancı ülkelerdeki modellerin de incelendiği çalışmada, tasarı ve tekliflerin ihtisas komisyonlarında görüşülmesi sırasında konuyla ilgili meslek örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin görüş, öneri ve katkıları alınacak. Bugüne kadar başta Adalet Komisyonu olmak üzere bazı ihtisas komisyonlarında yapılan bu uygulama, Komisyon başkanlarının takdirinden çıkarılıyor. Buna göre, her komisyonda sivil toplumun görüş, öneri ve desteği alınması zorunluluk haline getirilecek.
TBMM Kanunlar ve Kararlar Dairesi bünyesinde sivil toplum örgütlerine hizmet verecek bir büro oluşturulacak. Sivil toplum örgütleri, Meclise sevk edilen tasarılar ile milletvekillerinin verdiği yasa tekliflerini bu bürodan alabilecek. Büro; sivil toplum örgütlerini, tasarı ve teklifleri görüşme takvimi konusunda bilgilendirecek, ilgili komisyonlara yönlendirecek, ayrıca diğer gerekli bilgileri kendilerine verecek.
Yapılan teknik çalışmanın ardından, sivil toplumun bu konudaki görüşlerini almak üzere, 19 Kasım Pazartesi günü TBMM’de bir toplantı yapılacak. Çok sayıda sivil toplum örgütünün dâvet edildiği toplantının açılış konuşmasını, TBMM Başkanı Köksal Toptan yapacak. Toplantıda, TBMM’deki yasama sürecinin yanı sıra yasal düzenlemelerin, Meclise sevk edilmeden önce Başbakanlıkta nasıl hazırlandığı anlatılacak, ayrıca yabancı ülkelerdeki uygulama hakkında bilgi verilecek.
Toplantının öğleden sonraki bölümünde, sivil toplum örgütlerinin görüşü alınacak. Toplantıya katılan bütün sivil toplum örgüt temsilcileri, konuya yaklaşımlarını aktaracak. Bu toplantının ardından, konuya son şekli verilecek. Yeni sistemin, 2008 yılından itibaren uygulanması öngörülüyor.
|