Bütçe açığı, yerel yönetim ve fon payı düzeltmesi dikkate alındığında, Eylül sonunda 12,2 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti. Bu rakamın geçen yıl 2,4 milyar YTL düzeyinde olduğu belirtilerek, bütçe performansındaki bozulmanın oldukça ciddî boyutlara ulaştığı kaydedildi.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) geçen yılın ilk dokuz ayında 2.4 milyar YTL olan bütçe açığının, bu yıl aynı dönemde 12.2 milyar YTL’ye çıktığını belirterek, bütçe performansındaki bozulmanın ciddî boyutlara ulaştığını bildirdi. TEPAV, özelleştirme gelirleri dışarıda tutulduğunda ise açığın 3.8 milyardan 19.1 milyara çıktığına işaret etti.
TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan Malî İzleme Raporu-2007’de Eylül bütçe sonuçları değerlendirildi. Rapora göre, bütçe açığı yerel yönetim ve fon payı düzeltmesi dikkate alındığında, Eylül sonunda 12.2 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti. Bu rakamın geçen yıl 2.4 milyar YTL düzeyinde olduğu belirtilen raporda, “Bütçe performansındaki bozulmanın geçen yıla göre oldukça ciddî boyutlara ulaştığı belirlendi” denildi.
Raporda bütçe açığına ilişkin olarak, bütçe gelirleri arasında yer alan özelleştirme gelirleri hariç tutularak bütçe açığı hesaplandığında, açığın 3.8 milyar YTL’den 19.1 milyar YTL’ye çıktığı kaydedildi. Bu durumun bütçe açığında yüzde 400’ü aşan bir sıçrama anlamına geldiği ifade edildi.
Raporda, bütçe harcamalarındaki hızlı artış ve özellikle dolaylı vergi gelirlerindeki düşük performansın, merkezi yönetim bütçe dengesindeki bozulmayı belirleyen temel unsurlar olduğuna dikkat çekildi.
’VERGİ GELİRLERİ HEDEFİN ALTINDA’
TEPAV Raporu’nda, Eylül sonu itibariyle toplam vergi gelirlerinin hedefin ancak yüzde 70.6’sına ulaştığına dikkat çekilerek, ekonominin talep düzeyinde yaşanan göreli yavaşlama çerçevesinde özel kesim harcamalarının artmamasının bunda etkili olduğu belirtildi.
‘HARCAMALAR ERTELENEBİLİR’
Raporda, “Geçen yılın bütçesini olumlu göstermeye yönelik olarak yapılan harcama ertelemelerinin bu yılın geri kalan kısmında bütçe dengelerinin daha da bozulmasının önüne geçmek açısından tekrar gündeme getirilmesinin söz konusu olabileceğine dikkat çekmek istiyoruz” denildi.
|