Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Türkiye’nin çoğu şehrinde koruma planı olmadığını bildirdi.
Mardin’de önceki gün başlayan 1. Uluslararası Artuklu Tarihi Sempozyumu, sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla tamamlandı.
ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, sempozyumda yaptığı konuşmada, şehirlerin mimarî koruma planının önemini vurguladı. Sözen, ‘’Sadece Mardin’de değil, Türkiye’nin birçok ilinde kentlerin mimarî koruma planı yok. Maalesef tüm şehirlerimizde bu yönde bir savaş hali var. Kenti kent kılan, sevgi mekanlarını bulmalıyız’’ dedi.
Daha sonra 1. Uluslararası Artuklu Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. İbrahim Özcoşar, sonuç bildirgesini okudu.
Özcoşar, sempozyuma sanat, bilim, teşkilât ve dinler tarihi, coğrafya, mimari, güzel sanatlar, iktisat, edebiyat ve sosyoloji gibi farklı bilim dallarından 125 müracaat yapıldığını, bunlardan 8’inin yurt dışından olmak üzere 48 bildirinin programa alındığını söyledi.
Mardin’e 300 yıl gibi uzun bir süre egemen olan Artukoğullarının şehirleşme ve yapılaşma alanında olduğu kadar, kültürel ve sosyal alanda da şehirde etkili olduğunu belirten Özcoşar, şöyle devam etti:
‘’Bu amaçla yeni kurulan ve gelişmesi arzulanan Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde bir Mardin Araştırmaları Merkezi veya Enstitüsünün teşkilatlandırılması, tüm birikimin çağdaş yöntemler ve donanımla araştırma ve geliştirme amaçlı olarak bu bünyede toplanıp, kullanıma ve danışmanlığa açılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir. Mardin’de mevcut Mardin Tarihi İhtisas Kütüphanesi’nin anılan merkeze veya enstitüye çekirdek oluşturacağı muhakkaktır.’’
|