TÜMSİAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, Türkiye’nin acilen normalleşme sürecine girmesi gerektiğini söyledi. Yıldırım, “Boş, kısır, anlamsız tartışmalarla zaman geçirme lüksümüz yoktur. Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve genel seçimlerle harcadığımız zamanı geri kazanmak, problemler yumağına dönen ekonomiye neşter vurma vakti gelmiş, geçmektedir” dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve 367 şartının tetiklediği genel seçimlerin Türkiye’nin beş ayına mal olduğunu belirten Yıldırım, “Türkiye’de gündem siyasetten bir türlü ekonomiye dönememiştir. Cumhurbaşkanlığı seçimi normal sürecinde tamamlandığı halde, medya ve bir takım mihraklar ortaya “Başörtüsü ve mahalle baskısı” kavramıyla yeni bir tartışma hediye etmişlerdir. Hükümetin 1980 Darbe Anayasası’nı değiştirme gayreti ise destekleneceği yerde, “Laiklik ve başörtüsü” tartışmalarına indirgenerek, çok önemli bir fırsat elimizden kaçmak üzeredir. Son günlerin popüler tartışma konusu “Türkiye Malezya olur mu?” sorusu ise anlamsız ve Türkiye’yi gerginliğe sürükleme niyetli boş bir gündem maddesidir. Türkiye, demokrasisi oturmuş, rejiminde hiçbir problem olmayan, bölge ülkeleri içinde demokrasisi parmakla gösterilen çağdaş bir ülkedir. Bu tartışmaları tetikleyenler bilmelidir ki, Türkiye’nin rejim sorunu yoktur. Bizim, bir an önce gerçek gündemimize dönmemiz ve ekonomiyi şahlandırmamız gerekmektedir. Türkiye ekonomisinin yüzde 95’ini sırtlayan KOBİ’lerin boğuştuğu sorunlar ortada dururken, insanlarımızın gelir düzeyinin nasıl artırılabileceği, sınıflar arasındaki farkların ortadan nasıl kaldırılacağı soruları bir kenarda beklerken, Türkiye’yi boş, kısır ve anlamsız tartışmalara mahkum etmek, abesle iştigalden başka bir şey değildir” diye konuştu.
Yıldırım, şimdiye kadar darbe anayasasının değiştirilmesi gerektiğini söyleyen, hükümetin bu yöndeki çalışmalarını anlamadan dinlemeden bu çalışmalara karşı çıkan çevrelerin Türkiye’ye gerginlik pompalamaktan başka bir şey yapmadıklarını kaydetti.
Yıldırım, şöyle devam etti:“Türkiye’nin akil adamları, akademisyenler, hukukçular Anayasa’nın değişmesi konusunda hemfikirdirler. Hükümetin, kendisine karşı çıkan çevrelerin de kafalarındaki soruları izale edecek bir tavır geliştirerek, kamuoyuyla yapılan çalışmaları paylaşarak yeni bir normalleşme sürecine girilmesini sağlaması gerekmektedir. Anayasa taslağının toplumun tüm kesimlerini kuşatan, herkesin, tüm sivil toplum örgütlerinin onayını alan bir konsensüs zemininde en kısa zamanda açıklığa kavuşturulmasını bekliyoruz. Dar bir çevrede ve toplumun zihnindeki sorulara cevap vermeyen bir anayasa taslağı, bu haliyle kabul edilse bile, önümüzdeki dönemde meşruiyeti hep tartışılır bir Anayasa olarak tarihe geçecektir”
Mehmet Yıldırım, Türkiye’nin bölgenin lider ülkesi olma potansiyelini en kısa zamanda hayata geçirmesi gerektiğini belirterek, “Kısır tartışmalarla vakit geçiren ülkeler, kendi iç gündemiyle değil gerginlik politikasına kurban ülkeler, lider ülke olamazlar. Türkiye, en kısa zamanda normalleşme sürecine girmelidir. Hükümetimizi, hükümetimizi etkilemeye çalışan mihrakları ve kafasındaki soru işaretleriyle kamuoyunu yanlış yönlendiren medyamızı aklı selime davet ediyorum” diye konuştu.
|