Kuraklıktan etkilenen salça ve konservelik sebzede verim düşüşü ve fiyatların düşmemesi sebebiyle evde salça ve konserve yapımının azaldığı, bu ürünlerin fiyatlarında yıl sonuna kadar yüzde 30 oranında zam beklendiği belirtildi.
Tukaş Genel Müdürü Ahmet Uysal, Çin rekabeti, yetersiz destekler ve düşük kur politikası gibi sebeplerle son 4 yılda sürekli azalan salça üretiminin, bu yıl kuraklıktan da etkileneceğini belirtti. Yıllık 450 bin tonluk üretim kapasitesinin ancak yarısının değerlendirilebildiğini ifade eden Uysal, sanayicinin iç piyasa talebini karşılama konusunda zor günler geçirdiğini kaydetti.
Uysal, semt pazarlarında bile domatesin fiyatının düşmediğini belirterek, ‘’Kimse ev salçası yapamadı. Talepte artış var ve bu önümüzdeki dönemde de devam edecek. Yıl sonuna kadar salçada minimum yüzde 30 zam olacağını düşünüyoruz. Son dönemdeki zamların nedeni Ramazan değil, kuraklıktır. Tüm konserveler ürünlerinde de ciddi oranda zam olacak’’ diye konuştu.
|