|
|
|
Hisarcıklıoğlu: Önce huzur |
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ticaretin ve yatırımın olabilmesi için huzur gerektiğini belirterek, ‘’Huzurun olduğu yerde ticaret, ticaretin olduğu yerde de zenginlik olur’’ dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Van Valiliği, Belediye Başkanlığı ile Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Van Asya İpekyolu Turizm, Ticaret ve Sanayi Fuarının açılış törenine katıldı. Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, VATSO Başkanı Kandaşoğlu’nun Van’a yönelik, ‘’Doğunun ücra köşesi’’ ifadesine katılmadığını ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de ilk yurt içi gezisini buradan başlattığını anımsatarak, Van’ın doğunun Paris’i olduğunu vurguladı. Van’ın Türkiye için çok önemli bir yeri olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, ‘’Ticaretin ve yatırımın olabilmesi için huzur lazım. Huzurun olduğu yerde ticaret, ticaretin olduğu yerde de zenginlik olur’’ diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, Van’ın turizm potansiyeline değinerek, şunları söyledi:
‘’Bu fırsatları hep beraber iyi değerlendirmemiz lazım. Bugün Türkiye’de ve dünyada markalaşmış şehirlere baktığımızda arkasında birliktelik görüyoruz. Bizim kültürümüzde de (Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır) diye bir söz vardır. Eğer rahmeti görmek istiyorsak, ilimizin valisi, belediye başkanı, milletvekilleri, oda ve borsa başkanları, sivil toplum örgütleri hepsi bir araya gelebilmeli. Eğer gelebiliyorsa marka şehirler ortaya çıkar.’’
|
/ VAN
24.09.2007
|
|
|
Sanayi ithalâta bağımlı |
Ankara Ticaret Odası (ATO), Türkiye’nin ara malı ithalatına her yıl milyarlarca dolar ödediğini, 2006 yılında yapılan 139,5 milyar dolarlık toplam ithalatın 99,6 milyar dolarını ara malları ithalatının oluşturduğunu bildirdi.
ATO tarafından hazırlanan ‘’Ara Malı İthalatında Kimin Pazarıyız?’’ başlıklı raporda, Türkiye’nin ithalata harcadığı paranın yaklaşık yüzde 70’inin ara mallara gittiği belirtildi. Rapora göre, Türkiye, ara malı olarak sanayi için işlem görmüş ve görmemiş hammaddeler, işlem görmüş ve görmemiş yakıt ve yağlar, esası yiyecek ve içecek olan işlenmiş ve işlenmemiş hammaddeler, yatırım mallarının aksam ve parçaları ile taşımacılık araçlarının aksam ve parçaları adı altında sanayi, madencilik ve tarım sektörü ürünleri ile atık ve hurda ithal ediyor.
Türkiye’nin, 1997 ve 2006 yıllarında ara malı ithalatının yarısının 7 ülkeden yaptığı belirtilen raporda, sıralamanın değişse bile her iki yılda da Rusya, Almanya, İtalya, ABD ve Fransa’nın ilk 7 ülke arasında yer aldığı, 1997 yılında ilk 7 ülke içinde bulunan İngiltere ve Hollanda’nın yerini, 2006 yılında İran ve Çin aldığı ifade edildi.
ÇİN, İRAN VE RUSYA YÜKSELİŞTE
Son 10 yılda Türkiye’nin ara malı ithalatında Çin, İran ve Rusya’nın payının belirgin bir biçimde arttığının dikkati çektiği bildirilen raporda, şöyle denildi:
‘’Ara malı ithalatımız içinde 1997 yılında on sekizinci sırada yer alan Çin, ihracatını yüzde 830 artırarak, ara malı pazarında 2006 yılında beşinci sıraya yükseldi. Çin, toplam ithalatımız içinde de üçüncü sıraya yerleşti. 1997 yılında 630 milyon dolarlık satış ile ara malı ithalatımızda on dördüncü sırada yer alan İran ise son 10 yılda satışını yüzde 790 artırarak 2006 yılında üçüncü sıraya çıktı.
Rusya da aynı dönemde Türkiye’ye ara malı satışını yüzde 720 artırdı. 1997 yılında dördüncü sırada yer alan Rusya, 2006 yılında ilk sıraya yerleşti. 2006 yılı itibariyle, ara malı pazarımızın yüzde 18’i Rusya’nın elinde bulunuyor.’’ Türkiye’nin ara malı ithalatında son 10 yılda yüzde 200’ün üzerinde artış gerçekleştiği belirtilen raporda, ithalatı en fazla artan ürünün yüzde 426 ile işlem görmemiş yakıt ve yağlar olduğu, bunun yaklaşık yüzde 80’ini ham petrol ve doğal gaz, yüzde 20’sinin ise taşkömürü oluşturduğu kaydedildi.
ATO BAŞKANI AYGÜN: DIŞ AÇIK BÜYÜYOR
ATO Başkanı Sinan Aygün de konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, ihracat ile ithalat arasındaki makasın açılmasının dış açığı büyüttüğünü belirterek, ‘’İthal ara mallara olan bağımlılığımız cari açığı azdırıyor. Türkiye ekonomisinin bıçak sırtında yürümesine neden olan cari açığı azaltmak için ithal ara mallara olan bağımlılığımızı azaltmak zorundayız’’ dedi. Aygün, dışa bağımlılık nedeniyle ara malı ithalatının yüzde 20’sinin ham petrol ve doğal gazın oluşturduğuna işaret etti. Düşük döviz kuru nedeniyle Türkiye’de üretilebilen sanayi ürünlerinin bile dışarıdan alındığını bildiren Aygün, ara malı ihtiyacının ithalat ile karşılanması yüzünden yurt içinde ara malı üretenlerin, özellikle de KOBİ’lerin zarar gördüğünü belirtti.
|
/ ANKARA
24.09.2007
|
|
|
Doğu, yatırımlarda son sırada kaldı |
Teşvik belgesi verilen yatırım sayısı bakımından Doğu Anadolu Bölgesi, bölgeler içinde son sırada yer aldı. Bölgede, toplam yatırım tutarı 581 milyon 885 bin 674 YTL olan 74 yatırıma teşvik belgesi verildi.
Hazine Müsteşarlığı ocak- temmuz aylarında verilen Yatırım Teşvik Belgeleri’nin bölgesel ve il dağılımı sonuçlarını açıkladı.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde toplam yatırım tutarı 581 milyon 885 bin 674 YTL olan 74 yatırıma teşvik belgesi verildi. 3 bin 121 kişilik istihdam hacmi içeren bu yatırımlarda 143 milyon 761 dolar dış kredi kullanıldı. 2007 yılının yedi aylık bölümünde teşvik belgesi verilen yatırım sayısı bakımından Doğu yine bölgeler içinde son sırada yer aldı. Marmara Bölgesi 460 belgeyle ilk sırada yer alırken, İç Anadolu Bölgesi 238 belgeyle ikinci, Akdeniz bölgesi ise 218 belgeyle üçüncü sırada oldu. Dönem içinde Ege Bölgesi illerine 206, Karadeniz Bölgesi’ne 168, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ise 118 yatırım teşvik belgesi tahsis edildi.
|
/ ERZURUM
24.09.2007
|
|
|
Yabancı sermaye girişi 20 milyar doları aşacak |
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Genel Sekreteri Mustafa Alper, yıl sonunda yabancı sermaye girişinin 20 milyar doları aşmasının beklendiğini söyledi.
Alper, yaptığı değerlendirmede, doğrudan yatırımların 7 ayda 12,7 milyar dolara ulaştığını, bu rakamın yıl sonunda doğrudan yatırımların miktarının 20 milyar dolara ulaşacağını gösterdiğini kaydetti. Doğrudan yabancı sermaye rakamlarının, geçmiş satın almaların ödeme periyotları ile çok ilgili olduğunu belirten Alper, son bir kaç ayda doğrudan yatırım girişinin aylık 1-1,5 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi. Yatırım ortamının şu anda Türkiye’de oldukça pozitif bir görünüm verdiğini belirten Alper, “Şu anda yatırımlarda herhangi bir aksama yok. Yeni yatırımlar ve mevcut yatırımlar sürüyor” dedi.
ABD’deki tutsat (mortgage) olayı veya uluslararası çalkantıların doğrudan yatırımları çok fazla etkilemeyeceğini de belirten Alper, “Sadece oradaki karlılıklar çok azalırsa ciddi anlamda yatırımların önüne gelecek gibi olursa, belki ileride alınacak yatırım kararından vazgeçebilirler. Ama şu anda süren yatırımları olumsuz etkilemesini ben beklemiyorum” diye konuştu.
Alper, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faizleri yarım puan düşürmesinin Türkiye’ye de olumlu etki yapacağını da belirtti.
|
/ ANKARA
24.09.2007
|
|
|
Köprü ve otoyollar kazandırdı |
Boğaziçi köprüleri ile işletmedeki paralı otoyollar kazandırmaya devam ediyor.
Karayolları Genel Müdürlüğünün Ağustos ayı verilerine göre, İstanbul boğaz köprüleri ile 6 paralı otoyoldan bu yılın sekiz ayında yapılan geçişlerden, 358 milyon 742 bin 208 YTL net gelir elde edildi. Aynı sürede İstanbul boğaziçi köprüleri ile otoyollardan toplam geçiş yapan araç sayısı ise 203 milyon 224 bin 245 adet oldu.
Ağustos sonu itibariyle İstanbul Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinden 133 milyon 341 bin 473 YTL gelir elde edilirken, bu süre içinde köprülerinden çift yönlü olarak geçiş yapan toplam araç sayısı ise 99 milyon 102 bin 734 bin oldu. Aynı dönemde özelleştirilme çalışmaları sürdürülen paralı otoyollardan ise 225 milyon 400 bin 735 YTL gelir elde edildi. Bu sürede paralı otoyollardan çift yönlü olarak 104 milyon 121 bin 511 araç geçiş yaptı. Boğaziçi köprüleri ile otoyolların bu yılki toplam gelirlerinin ise 450 milyon YTL’yi aşması bekleniyor.
Köprü ve otoyol geçiş ücretlerinden elde edilen net gelir, yüzde 18 oranındaki KDV ile yüzde 10 oranındaki belediye payları kesintileri yapıldıktan sonra hesap ediliyor.
|
/ ANKARA
24.09.2007
|
|
|
|