Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Haydi kitap fuarına

Türkiye Diyanet Vakfı Yayın Fuarcılık Limited Şirketi tarafından bu yıl 26.’sı gerçekleştirilecek olan Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı bugün kapılarını kitap severlere açıyor. Yeni Asya Neşriyat Satış ve Pazarlama Müdürü Faik Altun, birçok yenilikle fuarda yer alacaklarını söyledi.

Her yıl Ramazan ayında Ankara Kocatepe Camii ve İstanbul Sultanahmet Camii avlularında ziyarete açılan Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’na bu yıl 26. kez katılcaklarını belirten Altun, “Sultanahmet fuarı da Kocatepe fuarı da yıllardır yapılan ve yerleşmiş fuarlar. Bu fuarlara dindar, bilinçli okuyucular geliyor. Gelenlerin yüzde doksanı kitap için geliyor” dedi.

Altun, Yeni Asya Neşriyat olarak, 8 Ekim 2007 tarihine kadar Sultan Ahmet’te 59 No’lu, Ankara Kocatepe’de ise 39 No’lu stantlarda 10:00-23:00 saatleri arasında kitap severleri beklediklerini söyledi.

Altun, fuarlarda yeni çıkan renkli, indeksli Risâle-i Nur Küliyat, cevşen ve tesbihatların yanısıra Yeni Asya Neşriyat, Cankardeş, Yasem ve Aspas Yayınlarının kitapları ile Köprü, Bizim Aile, Genç Yaklaşım ve Cankardeş,dergilerinin de satışa sunulacağını kaydetti. Faik Altun, ayrıca, bu sene ilk defa Yeni Asya Prodüksiyon’un sesli risale CD ve kaseterinin de stantlarında yer alacağını bildirdi.

Altun, yeni çıkan ve piyasada emsali olmayan, renkli, indeksli Risâle-i Nur Külliyatlarının büyük ilgi göreceğini ifade etti. Kitap ve Kültür Fuarında çeşitli kampanyalar yapacaklarının müjdesini veren Altun, “Okuyucularımızı Sultanahmet ve Kocatepe fuarlarına mutlaka bekliyoruz. Onlara sürprizlerimiz olacak” dedi.

İlgi çekmesi beklenen kitaplar şöyle:

*Zübeyir Gündüzalp

*Yeni İslâm İlmihali

*Namaz Hocası

* Pratik Cep İlmihali

* Altın Prensipler

* Nefis Muhasebesi

*Canım Üstadım

* Risâle-i Nur’da Esma-i Hüsna

* Araştırma Teknikleri

* Bir Öğretmenin Anıları

* Beni Anlayın

* Risâle-i Nur okuma teknikleri

* Yakarışlar-Hergüne Bir Duâ

* Kadın İlmihali

/ İSTANBUL

19.09.2007


 

641 yıldır sağlam ve zinde

641 yıllık tarihî bulunan ve Manisa’daki Anadolu Türk Beylikleri döneminin en önemli eserlerinden biri olan Manisa Ulucamii, “sağlamlığını ve zindeliğini” koruyor.

641 yıllık tarihi bulunan ve Manisa’daki Anadolu Türk Beylikleri döneminin en önemli eserlerinden biri olan Manisa Ulucamii, Manisa’yı hakim gören bir bölgede halen cami olarak hizmet vermeyi sürdürüyor.

Manisa İl Kültür Müdürü Erdinç Karaköse, Ulucaminin İshak Çelebi tarafından 1366 tarihinde Mimar Emet bin Osman’a yaptırıldığını ve caminin Anadolu Türk Beylikleri döneminin Manisa’daki en önemli eserlerinden biri olduğunu bildirdi.

Caminin, külliye ile ona bitişik bir mekânda olan hamamdan oluştuğunu ve şehre hakim bir yamaçta bulunduğunu belirten Karaköse, şunları söyledi:

‘’Ulucami Medresesi olarak da bilinen Fethiye Medresesi, Manisa’daki en eski, en tarihî eğitim merkezlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Manisa’daki surların önünden şehrin yamacında hakim bir noktada bulunmakta ve bu da cami olarak Manisa’nın bütün görünümünü çerçevelemekte ve hakim bir yapıyı ortaya koymaktadır. Ulucami ve Külliyesi 641 yıllık geçmişi ile Manisa’nın en önemli ve en eski Türk İslâm eserlerinden biri olup, kültür miraslarımızdan bir tanesidir.’’

Yapıldığı dönemin antik mimarî malzemeleri, taşı ve tuğlalarının bileşiminden oluşan caminin 641 yıl sonra bile ‘’sağlamlığını ve zindeliğini’’ koruduğunu ifade eden Karaköse, ‘’Ulucami, Türk-İslâm mimarisinin zenginliği olarak günümüzde yaşayan bir eserdir ve karşımızda durmaktadır’’ dedi.

CAMİNİN MİMARî ÖZELLİKLERİ

İshak Çelebi tarafından 1366 yılında mimar Emet Bin Osman’a yaptırılan, inşasında, devşirme antik mimari malzemeler, kaba yontutaş ve tuğla kullanılan cami, aynı mimari düzenin tekrarı olan bir iç avlu ve kapalı bölümden oluşuyor.

İstiridye motifli kavsarası olan, kapı nişinin içine bir satırlık bir kuşak halinde kitabe işlenen taç kapıdan girilen avlunun doğu bölümünde ve yan sokağa açılan ikinci bir kapı bulunsa da, bu kapı günümüzde kullanılmıyor.

Avlunun ortasındaki açık bölümde mermerden oluşan havuz, bugün de misafirlerine serinlik ve huzur vermeyi sürdürüyor.

Avludan taş bir merdivenle çıkılan minarenin gövdesi yeşil, mavi ve sarı sırlı tuğlalarla örülmüş. Yine avlunun batı bölümünden ise türbe ve medrese bölümlerine geçiş sağlanmış.

Caminin mihrabı ise hakikî kündekari tekniği ile yapılmıştır ve buradaki işçilik Beylikler Devri Türk ahşap oymacılığının şaheserlerinden kabul ediliyor.

19.09.2007


 

Bosnalı gruptan duygulu anlar

Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen ‘4. Ramazan Etkinlikleri’ devam ederken, faaliyetler kapsamında düzenlenen ilk konserin konuk san’atçıları Bosna Hersek’ten gelen ‘Kewser’ isimli ilâhî grubu oldu.

Ülkelerinde tanınan ve sevilen bir ekip olan 11 kişilik grup, belediyenin Ramazan sebebiyle yaptırdığı ahşap evde verdikleri konserle Ümraniyelilere duygu dolu saatler yaşattı. Arapça, Boşnakça ve Türkçe seslendirdikleri ilahilerle seyircilerden büyük alkış alan grup, geleneksel tasavvuf müziği eserlerinin yanı sıra, yeni çalışmalara da yer verdiler. Türkiye’ye gelmekten büyük mutluluk duyduklarını söyleyen grup üyeleri, burada sahne almanın apayrı bir heyecan olduğunu söylediler. Ümraniyelilerin büyük ilgi gösterdiği konserde seyircilerin zaman zaman gözyaşlarını tutamadıkları gözlendi.

19.09.2007


 

İş çıkışı fotoğraf molası

Muammer Yanmaz Fotoğraf Atölyesi’nin 21. dönem kursu, 26 Eylül’de başlıyor. 8 hafta sürecek kursta, fotoğraf sanatıyla ilgili ayrıntılı bilgi verilecek.

Fotoğraf San’atçısı Muammer Yanmaz, kendi adıyla kurduğu fotoğraf atölyesinde fotoğrafçılık dersleri vermeye devam ediyor. Muammer Yanmaz Fotoğraf Atölyesi’ndeki 21. dönem kurs, 26 Eylül Çarşamba akşamı başlıyor.

Dersler, her Çarşamba 20.00-22.00 arasında verilecek. Muammer Yanmaz’ın kurslarına katılanlar, hem fotoğraf sanatıyla ilgili ayrıntılı bilgi edinecek, hem de kurs sonrasında “40 Haramiler” adı altında ortak çalışmalar sürdürme olanağına sahip olacaklar.

8 haftalık çalışma bedelinin 250 YTL olduğu atölye, fotoğrafa yeni başlayacak olan ya da fotoğraf bilgisini geliştirmek isteyen herkese açık.

Muammer Yanmaz Fotoğraf Atölyesi’nde aşağıdaki program uygulanacak:

1. hafta: Makine (dijital/analog) ve yardımcı araçlar

2. hafta: Işık bilgisi, kompozisyon

3. hafta: Uygulamalı çekim, değerlendirme

4. hafta: Reklâm fotoğrafçılığı

5. hafta: Stüdyo ekipmanları ve ışık bilgisi

6. hafta: Dış çekim

7. hafta: Değerlendirme ve dia gösterisi hazırlama

8. hafta: Portföy hazırlama, fotoğraf projesi danışmanlığı

(Bilgi için tel: 0 (212) 266 66 74

www.muammeryanmaz.com

Yeni Asya / İSTANBUL

19.09.2007


 

Bursa’da Kutsal Emanetler Fotoğraf Sergisi

Bursa Büyükşehir Belediyesince düzenlenen “Temaşa-i Ramazan’’ faaliyetleri çerçevesinde ‘’Kutsal Emanetler Fotoğraf Sergisi’’ açıldı.

Tayyare Kültür Merkezinde açılan sergide, asılları Topkapı Sarayı’nda muhafaza edilen Hazreti Muhammed’in (asm.) kullandığı eşyaların fotoğrafları yer alıyor. Sergi, Ramazan ayı süresince açık kalacak.

19.09.2007


 

İSMEK’ten “Çağları Aşan Nakışlar” Sergisi

İSMEK kursiyerlerinin büyük bir emekle ortaya koyduğu el nakışı ve Maraş işi örtüler ile göz alıcı kaftanlardan oluşan “Çağları Aşan Nakışlar, Sultanların Süsü Kaftanlar” adlı sergi, 19-30 Eylül tarihleri arasında Beylerbeyi Sarayı’nda sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

İSMEK, verdiği ücretsiz eğitimlerin yanı sıra düzenlediği sergilerle kursiyerlerine hünerlerini sergileme fırsatı sunuyor. İSMEK’in gelenekselleşen yerel ve genel sergilerinin yanı sıra çeşitli konularda düzenlediği konulu sergileri de bulunuyor. İSMEK eğitim rehberleri eşliğinde belirlenen konular etrafında usta öğreticilerin yönlendirmeleriyle kursiyerler “proje çalışmaları”na yönlendiriliyor ve başarılı bulunan eserler düzenlenen konulu sergilerle görücüye çıkıyor. 52 İSMEK kursiyerinin 80’e yakın el nakışı ve Maraş işi örtüleri ile kaftanlardan oluşan “Çağları Aşan Nakışlar, Sultanların Süsü Kaftanlar” sergisinin açılışı, 19 Eylül 2007 Çarşamba günü saat:14:00’da İstanbul Beylerbeyi Sarayı Tünel Salonu’nda gerçekleştirilecek. Pazartesi ve Perşembe günleri haricinde açık olacak sergi, 30 Eylül’e kadar ücretsiz olarak görülebilir.

Yeni Asya / İSTANBUL

19.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri