Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, “meslekî eğitimin Avrupa ülkeleri standartlarına getirilmesini” istedi. Uslu, “Bütün inatlaşmalar ve zıtlaşmalar bir tarafa bırakılıp, meslek liselerinin önü açılmalı, meslekî eğitime gereken önem verilmeli ve meslekî eğitim Avrupa ülkeleri standartlarına getirilmelidir” dedi.
Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, 2007-2008 eğitim öğretim yılına başlarken, ‘’dünyada değişim ve dönüşümün tartışıldığı yeni bir dönem yaşandığını, eğitim sistemlerinin bilgi çağının ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde ve yaşam boyu öğrenme yaklaşımıyla yeniden yapılandırıldığını’’ dile getirdi.
Türkiye’nin teknolojik değişim, uluslararası bütünleşme, artan rekabet ve bilgi ekonomisinin gelecek ihtiyaçlarını dikkate alan bir eğitim sistemi organize etmesini isteyen Uslu, ‘’Öncelikli hedefimiz açık, şeffaf, adil, esnek, kaliteli öğrenmeyi özendirici ve teşvik edici, gelişmelere uyum sağlayan, öğrenci merkezli ve taleplere duyarlı bir eğitim sistemi oluşturulmasıdır’’ dedi.
Uslu, açıklamasında şunları kaydetti:
‘’Mesleki eğitim sistemimizin işlevselliğinin artırılması, mesleki eğitim gören öğrencilerin iş dünyası ile iç içe, emek piyasasına uygun ve mezun olduklarında kolayca iş bulabilecekleri bir sistemin etkin ve yaygın hale getirilmesi AB katılım sürecinde de kilit öneme sahip bulunmaktadır. Bütün inatlaşmalar ve zıtlaşmalar bir tarafa bırakılıp, meslek liselerinin önü açılmalı, mesleki eğitime gereken önem verilmeli ve mesleki eğitim Avrupa ülkeleri standartlarına getirilmelidir.
Mesleki eğitim ve gelişimdeki en önemli kriter, Avrupa ve dünyanın kabul edeceği mesleki bir yetkinliğe ulaşmaktır. Yeni kurulan mesleki yeterlilik kurumunun Avrupa ve dünyada geçerli olacak bir sertifika sistemini hızla sunması bu alanda önemli bir katkı sağlayacaktır.’’
Uslu, ayrıca çocuk işçiliğinin önemli bir insan hakkı sorunu olduğunu ve sokakta çalışan çocukların da eğitime kazandırılmasının talepleri arasında olduğunu belirtti.
|