Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Ekonomi reform bekliyor

Deloitte Türkiye’nin yayınladığı ‘’Ekonomik Görünüm 2007’’ raporunda, 2001 krizinden bu yana bir çok göstergede çok olumlu gelişmeler olduğu, ancak ekonominin nispi kırılganlığının azalması için başta vergi ile emek-ürün piyasaları olmak üzere, bazı alanlarda yapısal reformların tamamlanması gerektiği belirtildi.

Deloitte Ekonomi Danışmanı Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Murat Üçer’in hazırladığı, 2007’nin son çeyreği ve 2008 yılı için ekonomik değerlendirme ve öngörülere yer verilen raporda, Türkiye’nin 2002 yılından bu yana önemli ve etkileyici bir dönüşüm sürecine girdiği ifade edilerek, son 5 yılın en önemli gelişmeleri arasında, enflasyon oranının yüzde 10’un altına inmesi ve büyümenin yüzde 7,5 seviyesine yükselmesi sıralandı. Deloitte Türkiye’nin raporunda, aynı zamanda doğrudan yabancı sermaye girişinin 20 milyar dolara çıkmasının, özelleştirmeler ve verimlilik artışlarının genel olumlu performansın en önemli göstergeleri oldukları kaydedildi.

Raporda, son bir, iki yılda dönüşümün göreceli olarak yavaşladığı kaydedilerek, ulusal ve küresel istikrarın korunduğu ve yapısal reformlar hızlandığı takdirde büyümenin 2008 yılında da süreceği tahmini yapıldı.

KIRILGANLIK HÂLÂ DEVAM EDİYOR

Raporda, büyümenin finanse edilmesi ve borç servisinin yapılması sürecinde meydana çıkan cari açığın hızla artmasının, 2001 krizinden beri çıktığı seviyeden bir türlü aşağıya indirilemeyen işsizlik oranının ve bütçenin nispeten dolaylı ve bir defaya mahsus gelirlerden finanse edilmesinin, Türk ekonomisinin gelişen ülkeler arasında hâlâ kırılgan bir yapı taşımasına sebep olduğu kaydedildi.

Raporda, Türkiye’nin 2008 yılı büyüme ve enflasyon rakamlarının optimum düzeyleri tutturabilmesi için, Nisan-Mayıs aylarında bitmesi söz konusu olan IMF ile işbirliğini sürdürmesinin ve para politikalarında mali disiplini devam ettirmenin doğru tedbirler olacağı belirtilerek, vergi reformu ile emek ve ürün piyasalarının daha esnek hale getirilmesi alanlarında yapısal reformlara devam edilmesi gerektiği vurgulandı.

Türkiye’de bu yapısal reformların başarılmasının, kayıt dışılığın azalmasına, vergi gelirlerinin ve büyümenin daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasına yardımcı olacağı ifade edilen raporda, ‘’Bu reformların hayata geçirilmesi için şu an önümüzde duran en ivedi ihtiyaç, doğru bir program ve yol haritasının oluşturulmasıdır’’ denildi.

Raporu değerlendiren Deloitte Türkiye Yönetici Ortağı Hüseyin Gürer, şunları kaydetti: ‘’Uzun vadede ekonominin performansını yapısal reformlar belirleyecek. Bu bakımdan ekonomimizde yaşanan yapısal değişim süreci ve bu sürecin en sancılı bölümü olan iş gücü ve istihdam yaratma çabalarıyla, bütçenin gelir-gider dengesinin korunması önümüzdeki dönemde daha da büyük önem kazanacak”

/ İSTANBUL

11.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekonomi reform bekliyor

  Büyüme hız kesti

  Hisarcıklıoğlu: Her yıl yüzde 7,5 büyümeliyiz

  Üretim Temmuz’da yüzde 3.5 arttı

  İşsizlik sigortasının işsize faydası yok

  Dünya ithalat liginde 15’inciyiz

  Tekstil sektöründe anlaşma sağlandı

  IMF tanışmak için geliyor

  Sanayi göçüne, yeni düzenleme ihtiyacı

  İran gazı geçici olarak durduruldu

  İşsizlerin umudu, tersaneler


 Son Dakika Haberleri