|
|
|
Ekonomi reform bekliyor |
Deloitte Türkiye’nin yayınladığı ‘’Ekonomik Görünüm 2007’’ raporunda, 2001 krizinden bu yana bir çok göstergede çok olumlu gelişmeler olduğu, ancak ekonominin nispi kırılganlığının azalması için başta vergi ile emek-ürün piyasaları olmak üzere, bazı alanlarda yapısal reformların tamamlanması gerektiği belirtildi.
Deloitte Ekonomi Danışmanı Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Murat Üçer’in hazırladığı, 2007’nin son çeyreği ve 2008 yılı için ekonomik değerlendirme ve öngörülere yer verilen raporda, Türkiye’nin 2002 yılından bu yana önemli ve etkileyici bir dönüşüm sürecine girdiği ifade edilerek, son 5 yılın en önemli gelişmeleri arasında, enflasyon oranının yüzde 10’un altına inmesi ve büyümenin yüzde 7,5 seviyesine yükselmesi sıralandı. Deloitte Türkiye’nin raporunda, aynı zamanda doğrudan yabancı sermaye girişinin 20 milyar dolara çıkmasının, özelleştirmeler ve verimlilik artışlarının genel olumlu performansın en önemli göstergeleri oldukları kaydedildi.
Raporda, son bir, iki yılda dönüşümün göreceli olarak yavaşladığı kaydedilerek, ulusal ve küresel istikrarın korunduğu ve yapısal reformlar hızlandığı takdirde büyümenin 2008 yılında da süreceği tahmini yapıldı.
KIRILGANLIK HÂLÂ DEVAM EDİYOR
Raporda, büyümenin finanse edilmesi ve borç servisinin yapılması sürecinde meydana çıkan cari açığın hızla artmasının, 2001 krizinden beri çıktığı seviyeden bir türlü aşağıya indirilemeyen işsizlik oranının ve bütçenin nispeten dolaylı ve bir defaya mahsus gelirlerden finanse edilmesinin, Türk ekonomisinin gelişen ülkeler arasında hâlâ kırılgan bir yapı taşımasına sebep olduğu kaydedildi.
Raporda, Türkiye’nin 2008 yılı büyüme ve enflasyon rakamlarının optimum düzeyleri tutturabilmesi için, Nisan-Mayıs aylarında bitmesi söz konusu olan IMF ile işbirliğini sürdürmesinin ve para politikalarında mali disiplini devam ettirmenin doğru tedbirler olacağı belirtilerek, vergi reformu ile emek ve ürün piyasalarının daha esnek hale getirilmesi alanlarında yapısal reformlara devam edilmesi gerektiği vurgulandı.
Türkiye’de bu yapısal reformların başarılmasının, kayıt dışılığın azalmasına, vergi gelirlerinin ve büyümenin daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasına yardımcı olacağı ifade edilen raporda, ‘’Bu reformların hayata geçirilmesi için şu an önümüzde duran en ivedi ihtiyaç, doğru bir program ve yol haritasının oluşturulmasıdır’’ denildi.
Raporu değerlendiren Deloitte Türkiye Yönetici Ortağı Hüseyin Gürer, şunları kaydetti: ‘’Uzun vadede ekonominin performansını yapısal reformlar belirleyecek. Bu bakımdan ekonomimizde yaşanan yapısal değişim süreci ve bu sürecin en sancılı bölümü olan iş gücü ve istihdam yaratma çabalarıyla, bütçenin gelir-gider dengesinin korunması önümüzdeki dönemde daha da büyük önem kazanacak”
|
/ İSTANBUL
11.09.2007
|
|
|
Büyüme hız kesti |
Geçen yıl Temmuz’da yüzde 8.7 büyüyen sanayi, bu Temmuz'da 3.5’e geriledi. Türkiye'nin sanayi üretiminin, bu yılın Temmuz ayında, 2006 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 3,5 oranında arttığı açıklandı. Sanayi üretimindeki artış, geçen yılın Temmuz ayında yüzde 8,7 olarak gerçekleşmişti.
Ekonomideki büyüme ikinci çeyrekte yavaşlayarak yüzde 3.9 olarak gerçekleşti. En hızlı büyüyen sektör yüzde 15.7 ile yine inşaat oldu.
Türkiye ekonomisindeki hızlı büyüme, yılın ikinci çeyreğinde yerini yavaşlamaya bıraktı. Ekonomi 22 çeyrektir büyümesini sürdürürken, ilk yarıdaki veriler büyümenin hedefle uyumlu olduğunu ortaya koydu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Nisan-Mayıs-Haziran döneminde Gayri Safi Millî Hasıla (GSMH) ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) yüzde 3.9 oranında arttı. Geçen yılın aynı döneminde büyüme GSMH’de yüzde 9.3, GSYH’de yüzde 8.3 olarak gerçekleşmişti. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.7 olan büyüme hızı ise yüzde 6.8 olarak revize edildi.
Yılın ilk yarısına ilişkin veriler büyümenin yüzde 5 hedefiyle uyumlu olduğunu ortaya koydu. İlk 6 aylık dönemde GSMH yüzde 5.2, GSYH de yüzde 5.3 oranında büyüdü. İkinci çeyrekte cari fiyatlarla GSMH, yüzde 19.4’lük artışla 110.2 milyar dolar oldu. İlk altı aylık dönemde ise GSMH büyüklüğü yüzde 16.7 artarak 201.8 milyar dolar düzeyine yükseldi.
TARIMDA KÜÇÜLME, SANAYİDE DARALMA
Tarımda yüzde 1.1’lik daralma yaşanırken, sanayide yüzde 3.2, ticarette yüzde 3’lük büyüme görüldü. Yılın ikinci çeyreğinde en hızlı büyüyen sektör yüzde 15.7 ile inşaat oldu. İnşaatı yüzde 8.6 ile ithalat vergisi, yüzde 6.2 ile malî kuruluşlar ve yüzde 4.7 ile ulaştırma ve haberleşme izledi.
6 aylık dönemde ise inşaat yüzde 16.1 oranında büyüme kaydetti. Yılın ilk yarısında tarım yüzde 0.9, sanayi yüzde 5.2 büyüdü.
İkinci çeyrekte özel nihai tüketim harcamaları yüzde 0.3 azalırken, devletin nihaî tüketim harcamaları 7.4 arttı.
|
/ ANKARA
11.09.2007
|
|
|
Hisarcıklıoğlu: Her yıl yüzde 7,5 büyümeliyiz |
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, mikro ekonomik yapısal reformların hayata geçirilmesinin zamanının geldiğini söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ikinci çeyrek ve altı aylık büyüme rakamlarını nasıl yorumladığının sorulması üzerine, Türkiye’nin 2002 yılından bu yana her çeyrekte büyüdüğüne işaret etti. ‘’Ama bizim de son 2 yıldır üzerinde durduğumuz; mikro ekonomik yapısal reformlar’’ diyen Hisarcıklıoğlu, mikro ekonomik yapısal reformların hayata geçirilmesinin zamanının geldiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemlerde de sürdürülebilir büyümenin devamı için bu reformların yapılmasının şart olduğunu ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “Yüzde 5’lik büyüme hedefliyoruz. Nüfus, iş gücü, göç dikkate alındığında Türkiye, her yıl minimum yüzde 7,5 büyüyor olmalı’’ diye konuştu.
Cari açığa da değinen Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin cari açığını çözmezsek büyük bir problemle devam ederiz. Bir çıkış politikası olarak, sanayi stratejisine ihtiyaç var. Sanayi ara malı ithal eden ülke konumundan çıkmak istiyoruz. Bunun için de sanayi stratejisine ihtiyaç var’’ dedi.
|
11.09.2007
|
|
|
Üretim Temmuz’da yüzde 3.5 arttı |
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki toplam sanayi üretimi sanayi üretimi Temmuz’da yüzde 3.5 oranında arttı.
Sanayi üretimindeki artış, geçen yılın aynı ayında yüzde 8.7 olmuştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, imalat sanayinde yüzde 2.2, madencilik sektöründe yüzde 6.3, elektrik, gaz ve su sektöründe de yüzde 12 oranında üretim artışı görüldü. Geçen yıl Temmuz ayında ise üretim artışı, imalat sanayide yüzde 8.4, madencilik sektöründe yüzde 13.7 elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 8.8 olmuştu.
En yüksek üretim artış oranı yüzde 26.2 ile ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) imalatında gerçekleşti.
|
/ ANKARA
11.09.2007
|
|
|
İşsizlik sigortasının işsize faydası yok |
DİSK tarafından yapılan araştırmada, 2,5 milyon işsize karşın şu ana kadar ayda sadece 100 bin kişinin işsizlik sigortasından yararlanabildiği bildirildi.
DİSK-AR Birimi’nce gerçekleştirilen araştırmada, AB ülkeleri ve Türkiye’deki işsizlik sigortası uygulamaları, temel özellikleri açısından karşılaştırıldı. AB üyesi ülkelerde işsizlik sigortasının işsizlik durumunda ortaya çıkan gelir kaybını karşılamak olduğu dile getirilen araştırmada, AB ülkelerinin son yıllarda işsizlik fonlarına yükledikleri rolleri genişleterek, aktif iş gücünü artırma çabasına girdiklerine işaret edildi. Birçok Avrupa ülkesinde işsizlik sigortasının yanı sıra işsizlik yardımı uygulamasının da bulunduğuna dikkat çekilen araştırmada, işsizlik yardımının herhangi bir katkıya ihtiyaç duyulmaksızın vergilerden karşılandığı ve süresinin genelde işsizlik sigortasından daha uzun olduğu bildirildi. Türkiye’de İşsizlik Sigortası Fonu’nun gittikçe büyümesinin sebeplerine de yer verilen araştırmada, işsizlik sigortasından yapılan aylık ödemelerin asgarî ücreti geçmemesinin bu nedenlerin başında geldiği belirtildi. İşsizlere fondan yapılan ödemenin süresinin, verilen katkıya göre oldukça kısa olduğu ifade edilen araştırmada, Türkiye’de ancak 3 sene boyunca aralıksız çalışmış olanların 10 ay boyunca işsizlik ödeneğinden yararlanabildikleri kaydedildi. Türkiye’de bulunan 2,5 milyon işsize karşın şu ana kadar ayda sadece 100 bin kişinin işsizlik sigortasından yararlanabildiği dile getirilen araştırmada, işsizlik sigortasının, işverenlerin düş gücünü zenginleştiren atıl fonlar oluşturmak yerine, çalışanların ihtiyatlarını karşılayacak bir amaca uygunluk temelinde yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.
|
/ ANKARA
11.09.2007
|
|
|
Dünya ithalat liginde 15’inciyiz |
Türkiye, geçen yıl dünya liginde ithalatta 15’nci, ihracatta ise 22’nci sırada yer aldı.
Türkiye geçen yıl ihracat artışında, yüzde 16’lık dünya ortalamasını yakalarken, ithalatta ise dünyada en fazla ithalat gerçekleştiren 25 ülke arasında, en çok ithalat artışı yaşanan ilk 10 ülkeden biri oldu. Türkiye yüzde 17’lik ithalat artış oranıyla, dünya ortalamasını 2 puan aştı.
Dünya Ticaret Örgütü (WTO) verilerine göre Türkiye, geçen yıl gerçekleştirdiği ortalama 137 milyar dolarlık ithalatla, dünya ithalatının yüzde 1,5’ini gerçekleştirmiş oldu. Dünya mal ithalatında (AB’nin kendi arasındaki ticareti hariç) ilk sırada 1 trilyon 920 milyar dolarlık ithalatla dünya devi ABD yer aldı. ABD, dünya ithalatının yüzde 20,6’sını gerçekleştirdi ve ithalatı da yüzde 11’lik artış kaydetti. Dünya ihracatında 22’nci sırada yer alan Türkiye, ihracat artışında da yüzde 16’lık artışla, dünya ortalamasını yakaladı.
|
/ ANKARA
11.09.2007
|
|
|
Tekstil sektöründe anlaşma sağlandı |
İşçi ve işveren tarafı önceki akşam saatlerinde İstanbul’da bir kez daha bir araya geldi. Yaklaşık 4,5 saat süren görüşmeler sonucunda taraflar anlaşmaya vardı. Zam oranları ise birinci 6 ay yüzde 4, ikinci 6 ay yüzde 5, diğer iki buçuk yıllık dönemde ise yüzde 4 olarak belirlendi.
Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) ile Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜTSİF) arasında yaklaşık 6 aydır devam etmekte olan 21. Dönem Grup Toplu İş Sözleşmesi müzakerelerinin, önceki akşam tarafların anlaşmasıyla sonuçlandırıldığı ve toplu iş sözleşmesinin imzalandığı belirtildi. İşçi ve işveren tarafı önceki akşam saatlerinde İstanbul’da bir kez daha bir araya geldi. Yaklaşık 4,5 saat süren görüşmeler sonucunda taraflar anlaşmaya vardı. Zam oranları ise birinci 6 ay yüzde 4, ikinci 6 ay yüzde 5, diğer iki buçuk yıllık dönemde ise yüzde 4 olarak belirlendi. Sosyal yardım ücretleri ise ücretlere yapılan zam oranıyla doğru orantılı olacak. Anlaşma sonrasında yarın 11 firmada başlayacak olan grev kararı da anlaşmayla birlikte kaldırılmış oldu.
TEKSİF Sendikası; Narin Tekstil, Yünsa, Levis, Saray Halı, Altınyıldız, Bahariye, Kordsa ve Vakko’nun da aralarında bulunduğu 11 firmada 10 Eylül Pazartesi günü, 9 işyerinde ise 24 Eylül’de greve çıkma kararı almıştı.
|
/ İSTANBUL
11.09.2007
|
|
|
IMF tanışmak için geliyor |
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, IMF Türkiye temsilciliğine atanan Hüseyin Samiei ile birlikte bugün Türkiye gelecek.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in, tanışma amaçlı Türkiye’ye dâvet ettiği IMF heyetinin, resmî görüşmelerde bulunacakları 12 ve 13 Eylül tarihlerinde, ekonomiyle ilgili diğer bakanlar ve üst düzey ekonomi yetkilileriyle de görüşmeleri bekleniyor.
Görüşmelerde, stand-by düzenlemesi çerçevesindeki yeni gözden geçirme tarihi ile genel ekonomik gelişmelerin de ele alınacağı belirtiliyor.
|
/ ANKARA
11.09.2007
|
|
|
Sanayi göçüne, yeni düzenleme ihtiyacı |
Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, sanayi göçünün yatırım ortamını ve teşvik sistemini yeniden düzenlemeyi zorunlu kıldığını bildirdi.
Erturhan, yaptığı açıklamada, günümüzde yüksek istihdam maliyetlerinden ve üretim üzerindeki yüksek enerji maliyetlerinden, yüksek vergilerden ve yanlış teşvik sisteminden dolayı Türkiye’den özellikle Kuzey Afrika, Orta Asya Türk cumhuriyetlerine tekstil, hazır giyim, konfeksiyon, halı, gibi sektörlerde sermaye göçünün endişe verici ve düşündürücü olduğunu belirtti.
Giden sermaye ile birlikte bilgi birikimi deneyiminde ihraç olduğunu vurgulayan Erturhan, ‘’Bu sektörler Türkiye’nin önemli ihracat kalemleri olmaktadır. Ve kaldı ki, bir süre sonra bu ülkelere ihracatta da tıkanma ve kesilmeler yaşanacaktır’’ diye konuştu.
Erturhan, bu yüzde 60. Hükümetin, yerli sermayenin ve sanayi göçünün önünü alabilmek için yatırım ortamını iyileştirmek ve mevcut sanayiyi kaybetmemek için yatırım ve teşvik sistemini yeniden ve acil olarak düzenlemeleri gerektiği görüşünü taşıdıklarını kaydetti.
|
/ GAZİANTEP
11.09.2007
|
|
|
İran gazı geçici olarak durduruldu |
Botaş, Türkiye- İran doğalgaz boru hattındaki patlamadan hattın kısmen zarar gördüğünü ve İran gazının arzının zorunlu olarak durduğunu bildirdi.
Bu arada bakım onarım ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü vurgulandı.
Botaş’tan konuya ilişkin yapılan açıklamada, önceki gün saat 23.40 civarında Gürbulak sınırından 17 kilometre içerisinde bulunan Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesi sınırı dahilindeki Doğu Anadolu Ana İletim Hattı üzerinde meydana gelen patlama nedeniyle, boru hattının kısmen hasar gördüğü bildirildi.
Açıklamada, bu doğrultuda İran gazı arzının zorunlu olarak durdurulduğu, diğer arz kaynaklarından gaz talep programları artırılarak, arz-talep dengesinin yeniden kurulduğu belirtildi. Bu olay nedeniyle müşterilere dönük herhangi bir gaz kesintisi veya kısıntısının söz konusu olmadığı da ifade edilen açıklamada, bahse konu patlak olayı mahaline bakım- onarım ekiplerinin sevkiyatının yapıldığı, onarım çalışmalarının halen devam ettiği kaydedildi.
|
/ ANRARA
11.09.2007
|
|
|
İşsizlerin umudu, tersaneler |
Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, il genelindeki tersane yatırımları tamamlandığında 10 binin üzerinde istihdam sağlanacağını bildirdi.
Erkmen, Ereğli ilçesinin yanı sıra Alaplı ilçesi ve Kilimli beldesindeki tersanelerin tamamlanması durumunda istihdam sayısının artacağını, ildeki kömüre dayalı ekonominin de çeşitlendirilmesini amaçladıklarını söyledi. Ereğli’deki Tersaneler Bölgesi’nde öncelik verdikleri 4 tersanede çalışmaların yüzde 90 oranında tamamlandığını anlatan Erkmen, şunları kaydetti: ‘’Halen yan sanayisi ile birlikte Ereğli’deki tersanelerde 4 binin üzerinde kişi çalışıyor. İl genelindeki tersane yatırımları tamamlandığında 10 binin üzerinde istihdam sağlanacaktır. Bu da Zonguldak ekonomisinin çeşitlendirilmesi anlamında büyük bir olayın gerçekleştirilmiş olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin ve bölgenin kalkınmasında bu sektörün önemli rol oynayacağına inanıyorum. Kentimizin de yeni iş sahalarının gelişmesiyle eskiden olduğu gibi göç alacağını tahmin ediyoruz.’’
|
/ EREĞLİ
11.09.2007
|
|
|
|