Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr.Dr. Cevdet İzmirli, duyma bozukluğu yaşayan öğrencinin öğrenme güçlüğü yaşayabileceğini ve başarısız olabileceğini söyledi. İzmirli, duymayan çocuğun okul ve arkadaş çevresine uyumda zorlanabildiğini ve kendisini ifade edemediğine dikkat çekti.
Uzman doktor İzmirli, çocuklarda işitme kaybının eğitim ve öğretimde çok önemli sıkıntılar meydana getireceği uyarısında bulundu. İyi duymayan öğrencinin dersleri anlayamayacağını, öğrenme zorluğu çekeceğini ifade eden İzmirli, bu durumun evde ve okulda küçük dikkatle anlaşılabileceğini dile getirdi. İzmirli’ye göre, çocuk öğretmenini iyi dinlemiyor, başka şeylerle ilgileniyor ve dikkat eksikliği yaşıyorsa, bu iyi duymadığının bir işareti olabilir. Öğretmen çocuğun yanına gidip bir şeyler sorduğu takdirde, çocuk normalden daha yüksek sesle cevap veriyorsa, bu duyma kaybı yaşadığının açık bir delili sayılıyor. Evde televizyonu ve müziği yüksek sesle dinliyorsa anne-baba çocuğunun duyma bozukluğu yaşadığını anlayabilir.
Duyma kaybına üst solunum yolları enfeksiyonları sebep oluyor. Bu enfeksiyonlar orta kulakta iltihaplanma meydana getiriyor. Dr. İzmirli, orta kulakta oluşan sıvı birikintisinin (sakız kulak) ciddî duyma kayıplarına yol açabileceğini ifade ederek, zamanında tedâvi edilmediği takdirde kulak zarında sorunlara yol açtığını ve ciddi duyma kayıpları yaşandığını vurguladı. Orta kulak iltihaplarının çocuklarda daha sık görüldüğünün altını çizen İzmirli, bunun yanında dış kulak temizliğinin de önemli olduğunu belirtti. Dış kulağın kendini dış etkenlerden korumak için sıvı salgıladığını, bu sıvının zamanla kulak yoluyla atıldığını, bazı durumlarda bu sıvının kulak içinde biriktiğini anlatan İzmirli, şu bilgileri verdi: “Bu durum işitme kaybına neden olur. Bu sıvının temizlenmesinde büyük hata yapılıyor. Temizlik çubukları kullanılarak kir çıkartılmaya çalışıyor. Bu çok tehlikeli bir fiil. Temizlik çubukları kiri daha da içeri itiyor, kulağın zarı zedelenebiliyor. Kalıcı sorunlar oluşabiliyor. Mutlaka bu durumda bir hekime başvurulmalı.”
KABAKULAĞA DİKKAT
Kabakulak enfeksiyonu da tedavi edilmediği takdirde ciddî duyma kaybına sebep oluyor. Okullar gibi toplu mekânlarda sık görülebilen ve yayılan kabakulak enfeksiyonunun mutlak suretle hekim kontrolüne alınması gerekiyor.
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Cevdet İzmirli, kabakulak enfeksiyonun 24 saat içinde teşhis edilip tedaviye başlanmadığı takdirde ani ve kalıcı duyma kaybının oluşabileceği uyarısı yaptı. İzmirli, bulaşıcı olan kabakulak enfeksiyonunun tedavi edilinceye kadar öğrencinin okuldan uzak tutulması gerektiğini kaydetti.
|